Stručnjaci o govoru Grabar-Kitarović: Priča o budućnosti, a vraća nas u prošlost

Vijesti 24. pro 201918:42 > 18:51
PIXSELL/Slavko Midžor

Domovinski rat i stradavanje u njemu dominiraju zbog čega težnje za okretanje prema budućnosti gube smisao.

Govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nakon potvrde ulaska u drugi krug predsjedničkih izbora naišao je na cijeli niz kritika, no posebno se ističe kontradikcija u kojoj naglašava potrebu za okretanjem budućnosti i mladima, a potom konstantno na površinu izbacuje teme iz prošlosti, pišu Vijesti.hr.

Pod time se misli ponajviše na Vukovar, u kojem je izgubila gotovo 20 posto glasova od 2014. i zaostala za Miroslavom Škorom više od pet posto.

Naravno, uz Vukovar se misli i na Domovinski rat općenito koji predsjednica konstantno spominje kako bi obuhvatila braniteljsku populaciju i dobila naklonost tog biračkog tijela u drugom krugu.

“Eksploatira ružne stvari, kao Vukovar i patnju koja se dogodila ljudima. I stalno govori o demokraciji, a inzistira na jedinstvu. To nije demokracija. I to je kontradikcija, priča o budućnosti, a vraća nas u prošlost”, kratko je kazao politički analitičar Žarko Puhovski, iznimno nezadovoljan govorom predsjedničke kandidatkinje.

VEZANE VIJESTI

Nadovezao se na to i politički analitičar Krešimir Macan.

“Bio je to prazan, isprazan govor, predug, loš… Nažalost po nju, nije bio na visini momenta i ona to mora riješiti prije sučeljavanja. Što se kontradikcija tiče, pojavljuju se jer “baca” previše poruka i onda nije jasna u porukama, a svima bi bilo lakše da bude konciznija.”

Za profesora Dražena Lalića, koji se tri desetljeća bavi političkom komunikacijom, u fokusu su još neki detalji vezani uz govor Grabar-Kitarović, pišu Vijesti.hr.

“Osim što joj je govor prepun kontradikcija, poput te o budućnosti i prošlosti, ona nije ni svjesna da je prepun kontradikcija! I kad iza sebe stavi zgodne mlade djevojke, u očima im se vidi da su tamo jer moraju biti. Samim time, ni mladež HDZ-a ne vjeruje u to što ona govori”, navodi Lalić.

#related-news_0

Inače, dio u kojem se najviše koncentrirala na mlade tijekom govora glasio je ovako:

“Posebno želim zahvaliti i mladima, u prvom redu onima koji su prvi put glasali. Vi ste rođeni u miru, u demokratskoj, slobodnoj Hrvatskoj, vi ste budući lideri, vi ste oni koji će preuzeti kormilo i morate biti samosvjesni hrvatski i europski građani jer ovu Hrvatsku gradimo za vas i vašu djecu.”

To ne bi bilo sporno da nije rekla i ovo:

“Želim posebno zahvaliti i našim hrvatskim braniteljima, svima njima, koji su ljubav dokazali u najtežim trenucima, dok su se borili za budućnost Hrvatske.”

#related-news_0

“Znamo da možemo bolje i nitko nas ne može zaustaviti kad sanjamo velike snove i ostvarujemo ih zajedno. Pokazali smo to u ratu.”

“‘Ili mi ili oni’ – ne smije ponovno biti hrvatska politika, 15 godina je ona vladala i ne smijemo to opet dopustiti. Ne smijemo u ime domovine i u ime Hrvatske. Svi zajedno ne smijemo dopustiti da se vratimo na neku staru politiku ideoloških sukoba. Cilj je uvijek isti, obrazac je uvijek isti: podijeli, obeshrabri… To neću dopustiti!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.