"Možda bolje da večerašnjeg sučeljavanja uopće ne bude"

Vijesti 03. sij 202010:59 > 11:45
N1

Dražen Ćurić, glavni urednik portala Teleskop, te komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u N1 Studiju uživo analizirali su završnicu kampanje za predsjedničke izbore. Predsjedničkim kandidatima Kolindi Grabar-Kitarović i Zoranu Milanoviću preostalo je još par sati da privuku glasače i uvjere ih da upravo njih zaokruže na izborima u nedjelju.

“Velik broj birača je neodlučan i nije bilo dovoljno kampanje. Izostala je motivacija birača, a targetiranim se porukama moglo djelovati na neopredjeljene. Milanović je krenuo s TV spotovima u drugom krugu, a mislim da Kolinda Grabar-Kitarović nije ni radila novi spot u drugom krugu. Ovo malo što je bilo kampanje za drugi krug, bilo je jako blijedo”, kazala je Ankica Mamić

Dražen Ćurić pak smatra kako je kampanje bilo točno onoliko koliko je moglo biti.

“Smatram da nije ni moglo biti mnogo intenzivnije, a debate je pratilo bar milijun i pol ljudi, gdje smo mogli bolje upoznati kandidate. Mislim da glasači koji nisu dovoljno upoznali kandidate u prvom krugu su sada to mogli. Debate su bile dragocjene i bolje smo upoznali Kolindu Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića“, rekao je Ćurić.

VEZANE VIJESTI

Mamić se nije složila da je upoznavanje kandidata bilo presudno u ovom krugu. 

“Ne radi se uvijek samo o poznatosti, mi njih poznajemo iz njihovog političkog djelovanja. Ne radi se ni o tome kakva je kampanja u pitanju, je li ona na jumbo plakatima, TV spotovima ili putem interneta – nije stvar samo u digitalnom sadržaju nego u ukupnom sadržaju.

Sučeljavanja su svakako najjeftiniji način da kandidati dođu do neodlučnih birača. No u sučeljavanju nismo vidjeli ništa novo. Vidjeli smo samo u prvoj debati stari Milanovićev kadakter, a potom se u drugoj stišao. U prvoj se debati kod Kolinde Grabar-Kitarović vidio niz nedosljednosti, no u obje je debate nedostajalo obraćanje neodlučnim biračima”, rekla je Ankica Mamić. 

Do incidenta s Madžaraom, zadovoljstvo u sinoćnjoj debati su imali oboje kandidata.

“Milanović je bio standardno dobar u sadržajnom smislu, u drugoj je debati kontrolirao svoj neobuzani karakter bolje nego u prvoj. Kolinda Grabar-Kitarović me ugodno iznenadila i u prvoj i u drugoj debati, i tim mi je čudnije što je njezin stožer napadno izbjegavao debate. Ona se najlošije snalazi na masovkama koje organizira HDZ. Ona je pokazala neke nepreciznosti koje su bile karakteristične i u prvom i u drugom krugu.

#related-news_0

Pored svega, oboje su uspješni ljudi, ali smetalo mi je hvalisanje o uspjehu u međunarodnim odnosima, o tome gdje su studirali… Kakve to veze ima s mladim čovjekom iz Županje koji radi za 4000 kuna, a obitelj i prijatelji su mu otišli u Irsku? Nedostajalo im je suosjećanja za građane”, kazao je Ćurić. 

Što se tiče trećeg sučeljavanja koje je najavljeno za večeras, Ankica Mamić smatra da se ono ne bi trebalo održati. 

“Možda ovog večerašnjeg sučeljavanje ne bi trebalo biti, jer se o njemu neće zbog šutnje moći baš govoriti. Milanoviću ne bi trebao biti problem sučeljavanje zbog iskustva, a predsjednica je pokazala nerazumijevanje proračuna. Ne znam što bi se večeras trebalo dogoditi da bi se nešto ozbiljno pomaknulo.

Predsjednici njeni savjetnici nanose štetu, a ona svoj imidž želi pokazati smirenošću i osmjehom s visoka – oboje bi trebali pokazati malo empatičnosti prema hrvatskim građanima i kontekstu u kojem se kampanja odvija”, rekao je Ćurić.

“Predsjednica je Milanovića i u prvoj debati optužila da je htio počiniti državni udar. U našoj je politici važna naknadna pamet. Mislim da je Milanoviću najlukaviji dio u debati povezivanje nadzornog odbora i pomilovanja.

No oboje su pod velikim pritiskom i oni večeras ne mogu ništa dobiti, samo zbog eventualnog gafa mogu puno izgubiti. Ne bih im mnogo zamjerio ako ne bude debate večeas. Osim toga, prekasno je imati ozbiljne debate samo između prvog i drugog kruga, s time se trebalo početi u rujnu”, dodao je Ćurić.

Mamić je rekla kako će izlaznost pokazati jesu li debate motivirale ili demotivirale jednu ili drugu biračku stranu da izađu na izbore. 

“Škoro za kojeg su svi govorili da će svi njegovi birači glasati za Kolindu Grabar-Kitarović, rekao je svojim biračima da čine po svojoj savjesti. To je dobra poruka nekoga tko se želi baviti politikom i dalje, ali je loše za Kolindu Grabar-Kitarović”, kazala  je Mamić. 

HDZ i SDP mogu biti sretni što su ušli u durgi krug, smatra Dražen Ćurić. 

#related-news_0

“HDZ i SDP mogu biti sretni što su ušli u durgi krug, ali mislim da je ovo početak njihovog drastičnog pada u hrvatskom političkom životu. Škorini glasači da su htjeli glasati za Kolindu Grabar-Kitarović ili Zorana Milanovića to bi učinili u prvom krugu. Mislim da će nevažećih listića biti više nego u prvom krugu”, rekao je Ćurić. 

“Kod Milanovića presudno je njegovo ponašanje, on nije bio premijer tako davno da se ne bi sjećali njegovih izjava. No izjave Škorinog kuma da će Milanović restituirati komunizam u smiješne, ali možda će motivirati birače. Način na koji HDZ vodi kampanju je tipičan i on će sigurno donijeti glasove, ali ne tamo gdje će se odlučiti o izborima – u Zagrebu. Ona je tu u prvom krugu bila treća, a očekivalo se da će tu Bandićevi birači dati predsjednici potporu. U Sesvetama može dobiti što može, ali mislim da podrška Thompsona, nogometnog izbornika i branitelja u Zagrebu neće donijeti dodatne glasove”, rekla je Ankica Mamić. 

“Ako pobijedi predsjednica, to pokazuje da je mašinerija HDZ-a odradila sjajan posao. Ovo je staromodna kampanja, ali pitanje je može li se raditi moderna kampanja sa staromodnim kandidatima? Velika je sreća za te dvije stranke što su ih uspjeli progurati. Politika je dinamična, pa ono što je bila dobitna kombinacija prije pet godina sada to ne mora biti”, kazao je Ćurić. 

“U HDZ-u su shvatili da su u prvom krugu izgubili, no iz manjih mjesta se čuje da je HDZ maksimalno angažiran. SDP nema tu organizaciju, a najbolji rezultat ostvaren im je tamo gdje je SDP-ova organizacija loša. Pobjeda Milanovića dat će vjetar u leđa SDP-u”, rekla je Ankica Mamić.

Na pitanje je li pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović pobjeda Plenkovića, Ćurić kaže kako ona to jest.

“To će svakako biti i njegova pobjeda, no to ne znači da će on u ranoj fazi trpjeti od posljedica ako ona ne pobijedi. U HDZ-u je dio birača nezadovoljan. Konzervativno tijelo osjeća se prevareno, jer kada je trebalo dobiti izbore bili su u prvim redovima, ali njih se ne zove kada se treba dijeliti plijen”, rekao je Ćurić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram