Bagić: Milanović će možda biti i oštriji prema Vučiću od Grabar Kitarović

REUTERS/Marko Djurica

Dok se ured predsjednika priprema za primopredaju vlasti u veljači, analitičari crtaju obrise buduće politike Zorana Milanovića. Između ostalih i to kakvi će biti odnosi sa susjednim zemljama. Kada je u pitanju Srbija, kaže politički analitičar Dragan Bagić, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, "možda će biti i oštriji prema predsjedniku Aleksandru Vučiću, nego što je bila Grabar-Kitarović".

Pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima otvorila je neke nove perspektive za Socijaldemokratsku partiju koja ga je kandidirala i kojoj je nekada bio na čelu. Aktualni predsjednik stranke Davor Bernardić, Milanovića je još u listopadu 2018. optuživao za autoritarnost i klijentelizam, ali mišljenje je očigledno u međuvremenu promijenio. Razdragani govor koji je održao u izbornoj noći, neposredno prije nego što je na pozornicu stao Milanović, mnogi su ocijenili kao nepotreban. “Ponosan sam na vas, na Hrvatsku i na novog predsjednika Zorana Milanovića. On ne izvikuje prazne fraze pod kojima je Hrvatska pokradena. On je iskren i govori istinu”, rekao je Bernardić kroz suze i osvojio podsmijeh javnosti.

Može li SDP nakon ove pobjede osvojiti izbore i je li Bernardić sposoban za premijera – to su pitanja koja se postavljaju nakon izbora. “To što mu je Milanović dao jest lijep poklon”, komentira za Deutsche Welle politički analitičar Dragan Bagić, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu. “To znači da će pozicije SDP i samog Bernardića biti bitno bolje općenito u javnosti, u medijima, među analitičarima, kolumnistima, komentatorima i financijerima. Osnažena pozicija u javnom prostoru jest resurs za SDP, ali to samo po sebi nije dovoljno za pobjedu na parlamentarnim izborima”, navodi sugovornik Deutsche Wellea i dodaje da se od stranaka očekuju ipak neke druge stvari, a to su vodstvo i program, svježe, nove ideje za rješavanje dobro poznatih problema.

“Mislim da su to ključna pitanja koja i dalje ostaju neodgovorena i ova pobjeda ne može prekriti izostanak odgovora na ta pitanja”, upozorava analitičar.

Milanović će napadati Bandića, a ne Plenkovića

Rezultati izbora otvorili su i pitanje budućnosti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića koji provodi svoj šesti mandat na čelu metropole i koga mnogi optužuju za poraz kandidatkinje HDZ-a.

Naime, snažna točka u Milanovićevoj kampanji bilo je ukazivanje na političke i osobne veze još uvek aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Bandića, koji joj je dao i podršku na izborima. Uz to, Bandić je osumnjičen u čitavom nizu korupcijskih afera, a predsjednica je izjavila da će mu nositi kolače u zatvor, ako bude osuđen po optužnicama USKOK-a. Kasnije je neuspješno objašnjavala da je u stvari mislila da se nikoga u demokratskoj državi ne bi smjelo unaprijed osuditi.

Analitičar Bagić smatra da će Milanović nastaviti rad na demontaži dugovječnog gradonačelnika. “On je radio na demontaži Bandića i dok je bio premijer. Nije baš slučajno to što su tijekom njegovog mandata pokrenute neke istrage zbog kojih je gradonačelnik bio i u pritvoru. Milanović smatra da, uvjetno rečeno, ima nedovršen posao s Bandićem koji je toga svjestan. On će biti jedna od meta novog predsjednika, mnogo više nego Plenković na početku kohabitacije.”

Bagić podseća da sam Bandić na nacionalnim izborima ne ostvaruje uspjehe: “Posljednji neki uspjeh su izbori 2009. godine kada je ušao u drugi krug, ali tada je izgubio od Ive Josipovića. Otada niže poraze i velike neuspjehe u samom Zagrebu. Na zadnjim parlamentarnim izborima dobio je jedva jednog zastupnika. To što danas ima veliku zastupnički klub, nema veze s njegovom podrškom na nacionalnim izborima. On je nacionalno potpuno irelevantan političar u smislu podrške.”

Šta se zapravo dogodilo?

Komentar jednog njemačkog medija da je Hrvatska na ovim izborima izabrala normalnost Bagić potvrđuje, budući da je to bio faktor mobilizacije među biračima centra i lijevog centra.

“Zoran Milanović u proteklom razdoblju nije bio omiljena osoba među tim biračima. Jedan od razloga jest percepcija rezultata njegove vlade. Drugi razlog je njegovo koketiranje sa suverenizmom. Tako da ne možemo reći da je on pobijedio isključivo zbog sebe, ali uspio je te birače uvjeriti da će braniti neke osnovne vrijednosti koje su im važne”, kaže Bagić za Deutsche Welle.

“Ti birači su mislili da su te vrijednosti ugrožene i da dosadašnja predsjednica nije učinila dovoljno da ih obrani. Kolinda Grabar-Kitarović je slala dvosmislene poruke, koketirala je s radikalnom desnicom koja je te civilizacijske vrijednosti, a koje se mogu svesti pod pojam ’normalnost’, dovodila u pitanje“, navodi Bagić.

Bagić dodaje da je slogan “Normalno” Milanovićeve kampanje dobro odabran baš za mobilizaciju birača koji su frustrirani i uplašeni povremenim izljevima desnog radikalizma i činjenicom da predsjednik, vlada i neke sudske institucije nisu poduzimale dovoljno da bi te vrijednosti zaštitile.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.