Vrh HDZ-a na četverosatnom sastanku analizirao izborni poraz

Vijesti 07. sij 202017:41 > 08. sij 2020 07:19
N1

Nakon četiri sata završila je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj se raspravljalo i analizirao poraz predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Nakon tri sata sastanka iz središnjice je izašao ministar prometa Oleg Butković i okupljenim novinarima kratko poručio: “Načekat ćete se još.”

No sastanak je ipak završio nakon četiri sata. Prvi je izašao Milijan Brkić i nije davao nikakve izjave.

Po završetku sastanka novinarima se obratio predsjednik stranke Andrej Plenković.

Istaknuo je da su politički analizirali rezultate izbore. Dogovorili su da će sve županijske organizacije napraviti svoju političku analizu, pogledati gdje su razlike u brojevima u odnosu na izbore 2014./2015., posebno s naglasakom na urbane cjeline jer su vidjeli određenu evoluciju na biračkom tijelu.

“Isto tako smo vodili raspravu o kapitalnom pitanju, a to je politički smjer HDZ-a gdje smo nakon rasprave dobili unisonu potporu da je smjer stranke i politike koju vodi vlada i svi odabiri koje smo napravili su u skladu s našim vrijednostima”, rekao je Andrej Plenković.

Više čitajte OVDJE.

N1

Pri dolasku na sastanak koji je počeo iza 18 sati na pitanja novinara odgovarao je i šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović Ivan Anušić.

“Izgubila je zato što je netko drugi dobio više glasova. Svi snosimo odgovornost, i kandidatkinja i svi mi koji smo oko toga radili i spremni smo podnijeti odgovornost i sankcije koje trebamo podnijeti.

“Nema tražiti, uperiti prst u nikoga drugoga ni Škoro ni nitko drugi nije kriv za gubitak izbora, to mora biti jasan stav, to je moj stav koji ću i reći”, rekao je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a Anušić.

N1

“Nema tu nikakvih čudnih stvari, jednostavno kandidat koji je bio u drugom krugu je dobio 106.000 glasova više i nema tu nikakve dileme.”

Ne očekuje žestoku raspravu, ali ne odbacuje da će do nje možda i doći. Pojašnjava da idu na iznošenje činjenica i analitike, nakon toga ide rasprava,a hoće li biti manje ili više žustra znat će se poslije sjednice.

VEZANE VIJESTI

“Zagreb, Istra, Primorsko-goranska, Međimurska županija, tu je velika razlika u glasovima napravljena i pobjeda u drugim županijama to nije mogla nadoknaditi. Ne vidim odgovornost u nikome osim nas i naše kandidatkinje”, ponovio je.

Kada je riječ o velikom broju nevažećih listića kaže da je on uvijek oko tri posto, a na ovim izborima je bio i do pet posto. To povećanje znači 37.000 listića više nego uobičajeno, a to je i dalje mali broj i nije moglo utjecati na izbore.

Prije njega u sjedište stranke došao je poseban premijerov savjetnik Robert Kopal koji je, među ostalim, istaknuo da je jedan od razloga poraza što poneki put sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju.

Andrija Mikulić na pitanje da je značajna razlika u glasovima bila u Zagrebu samo je kratko odgovorio da je Zagreb najveće biračko tijelo.

Damir Krstičević pak kaže da je cijelo vrijeme bio u kampanji i dao punu podršku predsjednici. Na pitanje tko je zakazao kaže da će se suzdržati od komentara. Čestitao je novom predsjedniku i vidi po njegovim izjava da želi nove borbene avione.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da će na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke napraviti analizu rezultata predsjedničkih izbora na kojima je izgubila njihova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

“Analizu, analizu. Vidimo se poslije”, kratko je poručio Plenković novinarima ispred Središnjice stranke prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o temi sjednice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.