Kako će u praksi izgledati 'tvrda kohabitacija' koju najavljuje Plenković?

Vijesti 08. sij 202008:40 > 08:47
N1

Gost Novog dana bio je profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Josip Kregar.

Pitali smo ga – što bi bila “tvrda kohabitacija”.

“Kao izraz ne znači puno. Kohabitacija je situacija koju smo već imali i koja je dobro poznata, osobito u francuskom ustavnom i političkom sustavu. Sasvim je izvjesno da su ovo trenuci u kojima se najavljuju i shvaćaju pozicije koje će uslijediti ove godine. Kohabitacija će ovdje značiti potrebu da i premijer i predsjednik nađu ne samo točke suprotstavljanja, koje su im potrebne radi njihovih unutarnjih, osobito stranačkih odnosa, već i točke slaganja. Mislim da su te točke daleko brojnije od ovih manifestnih ili prividnih točka neslaganja koje će postojati . 

VEZANE VIJESTI

Sasvim je jasno da će Andreju Plenkoviću prioritet biti odnosi s Europskom unijom, a u tome će Zoran Milanović biti kooperativan sugovornik. Naslućujem da tvrda kohabitacija znači da će se prema van iskazivati nesporazumi svađe i sukobi, ali prevladat će potreba za nalaženjem zajedničkih točaka političkog djelovanja. To je najavio Zoran Milanović, govoreći da neće zaskočiti Vladu. A možda će značiti i to da će se stvoriti nova politička praksa u kojoj će biti važnije govoriti što su zajednički interesi i budućnost, nego svađati se oko prošlosti”, objasnio je Josip Kregar.

Zašto se Andrej Plenković postavio ‘tvrđe’ nego Zoran Milanović?

Ta ‘tvrda’ pozicija premijera Plenkovića najbolje se očitava u poruci Milanoviću: “Saznat će što je tvrda kohabitacija”.

“Premijer Plenković ujedno je i predsjednik HDZ-a te se nalazi pod pritiskom onih koji baš na njega svaljuju krivnju za gubitak izbora. U takvoj situaciji on i ne može drugo nego najavljivati borben pristup prema onome koji je pobjednik izbora. Bit će mu jaka opozicija – to je mantra koju ponavlja svatko tko na izborima izgubi. A ovdje se radi o još jednom elementu, Milanović nije pobjednik jer je HDZ poražen, izgubila je kandidatkinja, aktualna predsjednica. Iako je naglašavala da nema te ambicije, njene ambicije očito nisu da bude veleposlanica u Maleziji. Ona se želi vratiti u aktivni politički život i ne želi priznati svoju političku odgovornost za poraz.” 

#related-news_0

Hoće li se Kolinda Grabar-Kitarović upustiti u bitku unutar HDZ-a?

“Mislim da ne. Mislim da je većina članstva HDZ-a duboko razočarana njenim nastupom i stavovima, patetikom, podilaženjem svugdje gdje se nekome moglo podilaziti.

Članstvo HDZ-a neće s velikim razumijevanjem gledati na njen stav o tome da nam je SAD najveći prijatelj, da se ne trebamo povlačiti iz međunarodnih vojnih operacija i slično. Članstvo ju je počelo osuđivati jer se pokazala kandidatkinjom bez karaktera. Mislim da je njen ugled među članstvom HDZ-a uvelike narušen.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram