Geopolitički analitičar Vidmarović o krizi u Iranu: "Donaldu Trumpu treba deal"

Vijesti 08. sij 202016:33 > 16:46
N1

Geopolitički analitičar Branimir Vidmarović sa Sveučilišta u Puli gostovao je u današnjem Newsroomu gdje je s našim Ivanom Skorinom razgovarao o situaciji u Iranu.

Bijela kuća potvrdila je da će se američki predsjednik Donald Trump u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu obratiti javnosti oko iranskog raketnog napada na dvije iračke baze u kojoj se nalaze američke i snage NATO koalicije.

Iran je jučer ispalio više od 20 balističkih projektila na dvije baze. Prema prvim izvještajima nema ozlijeđenih iako iranski državni mediji tvrde da je u napadu stradalo 80 američkih vojnika.

Iran je upozorio Irak o raketiranju, a upozorenje je preneseno i SAD-u.

Napad je osveta za američku likvidacija utjecajnog iranskog generala, zapovjednika postrojba Kuds u sastavu Revolucionarne garde, Kasemija Sulejmanija.

VEZANA VIJEST

Geopolitički analitičar Branimir Vidmarović sa Sveučilišta u Puli prokomentirao je ispaljivanje 20 balističkih projektila na dvije baze u Iraku. Na pitanje voditelja Ivana Skorina je li ovo samo prvi val iranske osvete, Vidmarović je rekao sljedeće:

“Nadajmo se da je, ali kako stvari stoje ne bi trebalo samo na tome ostati. Sada govorimo o jednoj spirali, još uvijek to nije spirala rata i velikog nasilja, ali će bit spirala konflikata i odgovora.”

Ključna godina za Trumpa

Što se tiče zakazane konferencije za medije američkog predsjednika Donalda Trumpa, Vidmarović tvrdi kako su svi scenariji mogući, a sve treba gledati kroz prizmu predizborne godine u SAD-u. 

“Što se Trumpa tiče, bit će puno bravade i prijetnji. Vjerojatno će u crnom scenariju najaviti dodatno targetiranje iranskh ciljeva ili otvorenu borbu protiv iranskih proxyja u drugim zemljama.”

#related-news_0

“A u najcrnjem scenariju će najaviti da treba izvršiti vojne udare po ciljevima u Iranu. Mislim da će biti kombinacija svega – da će biti naznaka konflikata i puno prjetnji, ali da će dodati da su otvoreni za smirivanje situacije, ako se Iran pokaje i stane na loptu”, istaknuo je Vidmarović.

“Donaldu Trumpu treba deal. Ova godina je ključna za njega, predizborna je”, kazao je Vidmarović i dodao sljedeće:

“On je u početku svog mandata krenuo s puno ključnih strateških poduhvata po svijetu. Puno toga je raskopao i razrovario misleći da je međunarodna politika instant juha iz paketića. Međutim, stvari tako ne funckioniraju, puno su teže”, istaknuo je Vidmarović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram