Vlatko Cvrtila: U kampanji su pretjerano bile prisutne teme prošlosti

Vijesti 09. sij 202017:14 > 17:14
N1

U Newsroomu je gostovao dekan Verna i stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila, a komentirao je pitanje obavještajno sigurnosnih agencija u Hrvatskoj.

U kampanji se govorilo o sigurnosno obajveštajnom sustavu, o stanju strateških vojnih resursa – je li rečeno premalo ili previše?

“Rekao bih previše. Nije bilo tema koje su važne za budućnost, a bilo je dosta onih koji su se doticali slučajeva iz naše recentne prošlosti. Odmakli su se od tema koje bi više govorile o budućnosti i pretjerano su bile prisutne teme prošlosti, ali to nije čudno, jer one nisu riješene, posebno tema razrješenja ravnatelja SOA-e koja nije još riješena. Argumenti koji su izneseni nisu bili baš jasni i nisu utemeljeni na zakonskim propisima, i nakon svega što smo čuli sam još više zbunjen”, rekao je Vlatko Cvrtila

Može li ostati na tome da predsjednica na odlasku kaže da se šef SOA-e uplitao u političke odnose?

“Ako je to točno, on ne bi smio ostati u sustavu i njegov je proces razrješenja trebao biti pokrenut na drugačiji način. Predsjednica je dala neka nemušta objašnjenja, što je dalo medijima prostora za špekulacije. U debati su izneseni novi detalji, ako je netko u SOA-i utjecao na političke procese, to je ozbiljna kriza. To se drugačije trebalo rješavati, ali ne vjerujem da se SOA u zadnjih 20 godina upliće u političke odnose u Hrvatskoj”, rekao je Cvrtila. 

VEZANE VIJESTI

Složio se s komentarom da predsjedničino mišljenje o Lozančiću ne dijele ni Davor Božinović ni Andrej Plenković.

“Da, on je ostao na jednoj izvršnoj funkciji, pa postao savjetnik potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova. On ima kontinuiranu karijeru punu odgovornih dužnosti. Ovo je jedna od onih situacija koja se vezuje uz djelovanje sigurnosno obavještajnog sustava koja nije baš razjašnjena, a vlasti bi u prilog išlo da se to razriješi.

Oni rade odgovoran posao, a u različitim se aferama nalijepi nešto na njih. Mnoge stvari se rješavaju tako da se dogovaraju dva nositelja vlasti, predsjednik i premijer, a mnoge bi se trebale rješavati i kroz saborska povjerenstva. Sabor i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pokrenuo je to pitanje, jer to pitanje mora dobiti određene odgovore. Ovaj bi se slučaj trebao razriješiti do kraja.

Obično se u takvim situacijama, kada prođe neko vrijeme, ne ide natrag i situacije se ne rješavaju, jer se zna da bi se rješavanjem moglo uzdrmati određene odnose. Mislim da, kad gledamo sve što se radilo na konstituciji struktura koje nadziru SOA-u, malo vjerojatno da bi se oni uključivali u političke procese.

SOA ima zadaću da daje podršku informacijama nositeljima vlasti, i te dvije osobe moraju biti jednako informirane. Ne može netko biti više informiran, moraju podjednako biti informirani i predsjednik i premijer”, kazao je Cvrtila. 

Kako komentirate optužbu Mate Radeljić da su mu iz SOA-e prijetili da napusti poziciju savjetnika?

“Tu je i saborski odbor rekao svoje. To su slučajevi koji moraju biti razriješeni, da bi se sa sigurnosno obavještajnih sustava skinula stigma. Oni se ovako moraju baviti obranom svog posla i manje energije imaju da se bave onime što im je posao. Sve tranzicijske države imamju problem da stvore povjerenje u te sustave.

Hrvatska je u odnosu na druge tranzicijske zemlje napravila iskorak po pitanju nadzornih mehanizama. Danas morate imati vrlo dobro opremljen i razvijen sustav, jer ste često u situaciji da morate donijeti važnu odluku, a morate o njima imati i adekvatne informacije”, kazao je Cvrtila. 

Kada je u pitanju povratak naših vojnika iz baze u Iraku, kazao je kako je to izvedeno vrlo brzo. 

#related-news_0

“Naši su brzo reagirali i na vrijeme su osigurali transport iz baze. Jedan od razloga za to je zato što nam je veleposlanik u Iraku general. Tamo nisu samo vojnici iz Hrvatske, nego i drugih NATO država. Oni obučavaju iračku vojsku, što je jedna neborbena misija u rizičnom području koje postaje sve rizičnije, jer će se tamo odmjeravati snage Irana i SAD-a.

#related-news_0

Donald Trump nije razmišljao o članicama NATO-a i posljedicama, on reagira instinktivno i kaotično. Ovaj portez ne možemo gledati u okviru strategije. Od incidenta do jučerašnjeg govora bilo je kaotičnih izjava i mislim da su svi u SAD-u zadovoljni što Iran nije krenuo u totalni rat i što nije krenuo ugrožavati živote američkih državljana. No ne znači da paravojne formacije neće krenuti u osvetu. Da se mene pita, naše bih vojnike držao podalje od Irana”, rekao je Cvrtila. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram