"Tužitelj i osumnjičenik jedan do drugoga – to je sramota našeg predsjedanja"

Vijesti 10. sij 202008:56 > 09:10
N1

O 'zagrijavanju' pred parlamentarne izbore u Novom danu razgovarali smo s SDP-ovim Gordanom Marasom.

Na početku razgovora naša Mašenka Vukadinović pitala ga je kako gleda na jučer ‘uhvaćenu’ fotografiju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i državnog odvjetnika Dražena Jelenića u loži zagrebačkog HNK na koncertu kojim je svečano obilježen početak hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom.

VEZANA VIJEST

“To je Hrvatska danas. Imamo državu u kojoj USKOK-ovi optuženici u procesima koji traju godinama – ako se sjećate, svi ti procesi krenuli su 2013. i 2014. godine, a danas je 2020. – raznim pravnim začkoljicama i pravosudnim vezama izbjegavaju da se riješe očiti slučajevi. Imamo Hrvatsku gdje takvi procesi traju desetljećima, ali samo za one koji su odabrani, pričamo o Sanaderima, Bandićima, Vidoševićima. Zaštićeni su od djela koje su radili dok su bili u poziciji ili jesu u poziciji moći. Obični građani ne dobivaju pravdu.

Ali ova situacija je apsurdna. Predlažem Andreju Plenkoviću da uokviri tu sliku i stavi na svoj radni stol, kao simbol Hrvatske koju on predstavlja, kao simbol apsurda do kojeg je doveo zemlju. Tužitelj i osumnjičenik sjede jedan do drugoga – to je sramotni dio našeg predsjedanja Europskom unijom. Apsolutno podržavam sve one koji će na to ukazivati, to se ne smije skrivati”, kazao je Gordan Maras.

“To je izrugivanje Milana Bandića s Hrvatskom i njenim građanima”

“Gospodin Dražen Jelenić našao se ni kriv ni dužan u tom društvu, on vjerojatno nema protokol, nije znao s kim će sjediti, ali Zagreb ima protokol. To je izrugivanje Milana Bandića s Hrvatskom i njenim građanima. Jer protokol Grada Zagreba uvijek pita gdje sjedi gradonačelnik i tko sjedi uz njega. To je slika Hrvatske.”

Maras: U interesu građana su što raniji parlamentarni izbori

Osvrnuo se i na situaciju u zagrebačkom HDZ-u. 

#related-news_0

“Zagrebački HDZ tri godine drži gradonačelnika Bandića na vlasti. Oni i kupljeni žetončići u Gradskoj skupštini imali su priliku građanima u više navrata reći građanima što misle o njegovoj politici. Mislim da je ovo pokušaj da se kompenzira katastrofalan rezultat HDZ-a u Gradu Zagrebu na ovim izborima, debakl koji je, naravno, rezultat i koalicije s Milanom Bandićem. Gradonačelnika i HDZ čekaju izbori za izborima – i parlamentarni i lokalni.”

Kazao je i da bi bilo u interesu građana da se parlamentarni izbori odrade što prije, prije ljeta, a napominje i da smo ušli u izbornu godinu pa više nema smila govoriti o ‘prijevremenim’ izborima. 

“Nisam siguran da je Plenković spreman maknuti se poput Tomislava Karamarka i staviti interes te grupe ljudi tamo, neću govoriti o kome je riječ, jer činjenica je da ga ne žele za predsjednika HDZ-a – već će ostati do kraja. Ne znam kako će to završiti. Ali nakon izbora, premijer neće biti ni Andrej Plenković ni netko drugi iz HDZ-a, jer će izgubiti izbore.” 

#related-news_0

O “tvrdoj kohabitaciji”

“Najveći izazov na parlamentarnim izborima je postići barem rezultat koji je Zoran Milanović postigao u prvom krugu predsjedničkih izbora. Na parlamentarnim izborima sudjeluje puno više ljudi, puno više kandidata. Ako se stranka bude ponašala na način da uključi sve, kao što se do sada ponašala, šanse su nam velike.”

“Sitno kokošarenje oko veleposlanika”

“Andrej Plenković nije odolio zovu slanja poruka članovima i glasačima HDZ-a. Tu postoji i sitno kokošarenje i muljanje oko veleposlanika. To je stvar političke korektnosti i pristojnosti. Muljanje ispod žita nije nesvojstveno HDZ-u. Zoran Milanović to sigurno neće raditi Vladi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram