Ressler o podršci Plenkoviću: "Nitko od kandidata neće imati bjanko podršku"

Vijesti 10. sij 202012:59 > 13:04
N1

Karlo Ressler, HDZ-ov europarlamentarac, u N1 Studiju uživo komentirao je predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, predsjedničke izbore i nadolazeće unutarstranačke izbore u HDZ-u.

Upitan kako su prošla prva dva dana predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, Karlo Ressler konstatirao je da je počelo uspješno.

“Pokazali smo da je Hrvatska i povijesno i kulturno dio Europe, ali od danas je simbolično i središte Europske unije. U sljedećih šest mjeseci imat ćemo prilike pokazati sve ono što naša administracija i ministarstva mogu nametnuti kao neke od bitnih tema na dnevnom redu Europske unije.”

VEZANE VIJESTI

“Mislim da će naša administracija dobiti dodatnu vrijednost i u budućnosti biti uključenija u Europsku uniju, kreiranje politika koje su važne za Hrvatsku, ali i sve u Europi”, dodao je Ressler.

Pojasnio je zašto je predsjedanje važno i što donosi građanima. “Europska unija ima određeni problem – sve ono što se radi u Bruxellesu trebalo bi biti razumljivo građanima, da građani vide koji su benefiti članstva. Ovo je prilika da pokažemo i našu prisutnost, ali i naše sve bolje razumijevanje odnosa unutar Europske unije. Danas je Hrvatska puno uključenija i puno prisutnija u Bruxellesu i u boljem smo stanju zastupati naše nacionalne interese.”

“Kolegama u Europskom parlamentu sve smo zanimljiviji i prate naša stajališta o budućnosti Europske unije”

O ulozi Hrvatske u Europskom parlamentu kaže: “Svim kolegama smo zanimljiviji, više se prate naša stajališta, sve više žele čuti što mi mislimo o budućem smjeru Europske unije.” 

Osvrnuo se i na jedan od izazova predsjedanjem – pitanje proračuna Europske unije.

#related-news_0

“Proračun je investicijski, za razliku od nacionalnih proračuna. Samo sedam posto odlazi na administraciju, ostatak je podijeljen, ugrubo, jedna trećina za poljoprivredu, jedna trećina za kohezijsku politiku – sve mjere i politike usmjerene na smanjivanje razlika između država članica, i treći paket usmjeren je na sve ono što je novo – programi u području obrazovanja, znanosti, podizanje konkurentnosti, podizanje razine kontrole nad vanjskim granicama”, pojasnio je Ressler.

Kratko je prokometirao ulogu novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića u predsjedanju Hrvatske Europskom unijom. “Vjerujem da će biti uključen. Vjerujem da svi u Hrvatskoj znaju važnost predsjedanja, koje ne treba precjenjivati, ali ni podcjenjivati. U skladu s ustavnim ovlastima imat će svoju ulogu.”

#related-news_0

O porazu Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima rekao je: “Što se tiče predsjedničkih izbora, jasno je da postoji više uzroka, ne vjerujem ni u jednu teoriju koja bi izdvajala samo jedan uzrok. Izbori su bili poprilično personalizirani. Ovo je bila poruka birača, kao što je poruka bila i na europskim izborima. Moramo biti spremni naučiti lekciju i uzeti pouke.”

Osvrnuo se i na poruku birača, s obzirom na lošiji rezultat HDZ-a, kako na predsjedničkim, tako i na izborima za europski parlament.

“Čini mi se da HDZ vjeruje i u socijalnu i u tržišnu ekonomiju, u svakom od tih područja treba biti snažnija nego što je danas, da su nadolazeći unutarstranački izbori prilika da osnažimo svaku od tih komponenata. HDZ obuhvaća različite ljude”, naglasio je.

#related-news_0

Na pitanje koji je njegov favorit na nadolazećim unutarstranačkim izborima, nije dao konkretan odgovor. “Sad ulazimo u te izbore, oni još nisu služeno raspisani. Ovo je proces u kojem ćemo puno razgovarati. Za mene je bitno da imamo jasan smjer stranke i koji će ljudi predstavljati svaku od ovih komponenata i da nastavimo s modernizacijom”, kazao je.

Na ponovljeni upit i pitanje podržava li smjer u kojem Andrej Plenković vodi HDZ, odgovorio je: “U fazi smo kada nitko od kandidata neće imati a priori bjanko podršku od nikoga, razgovarat ćemo o svemu. Cijenim Andreja Plenkovića, sve što je napravio i za HDZ i za Hrvatsku”, pojasnio je Ressler.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.