Goluža o smjeni u KBC Sestre milosrdnice: Ovaj postupak je atak na zdravi razum

Vijesti 10. sij 202017:07 > 17:08
N1

Trpimir Goluža, bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao slučaj doktorice Zadravec te nedostatak liječnika u Hrvatskoj.

Bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža je u današnjem Newsroomu s Domagojem Novokmetom razgovarao o stanju u hrvatskom zdravstvu. 

Ministar Kujundžić je izravno radio pritisak na mene osobno i zaposlenike Komore

Goluža je prvo prokomentirao slučaj Zadravec. Naime, Trpimir Goluža je bio predsjednik Hrvatske liječničke komore kada je ustanovljeno da Dijana Zadravec radi bez liječeničke licence.

VEZANE VIJESTI

“Bila je to jedna zanimljiva situacija, ja sam tada bio predsjednik HLK-a kada je došlo do tog slučaja licence. I uistinu me iznenadilo da je državni vrh toliko zainteresiran da kolegici Zadravec damo licencu, bez obzira na to što ona u tom trenutku nije ispunjavala uvjete da bi mogla dobiti tu licencu, ako ne ide na ispit”, kazao je Goluža.

Upitan kako je taj slučaj riješen, Goluža je rekao sljedeće:

“Na kraju je to riješeno tako da je uz prilaganje određenih potvrda omogućeno i kolegica je, koliko se sjećam, dobila produljenje licence. Ali iskreno ću vam reći, ministar Kujundžić je izravno radio pritisak na mene osobno i zaposlenike Komore da izađemo u susret kolegici Zadravec.”

Na pitanje Domagoja Novokmeta što je taj pritisak u praksi značio, rekao je kako se radilo o raznim prikrivenim prijetnjama.

“Pa to su vam razne prikrivene prijetnje kojima se daje do znanja da se nešto mora učiniti, jer je dotični dobio naputak sa viših instanca.”

Postupak smjene u KBC-u Sestre milosrdnice je atak na zdravi razum

Komentirao je i slučaj smjene predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice. Naime, Vlada je u četvrtak razriješilaSlavka Oreškovića, dosadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice, koje je u utorak trebalo odlučivati o smjeni zamjenice ravnatelja Dijane Zadravec zbog fizičkog sukoba sa zaposlenicom, no na molbu ministra zdravstva Milana Kujundžića sjednica je odgođena.

#related-news_0

“Ako bih se blago izražavao, onda bih rekao da je to krajnje neuobičajeno da ministar zdravstva saziva ili odgađa sjednicu Upravnog vijeća. Ako bih htio biti objektivan, onda bih rekao da je to nečuveno”, kazao je Goluža i dodao: 

“Znači, to se nigdje ne događa, to se nikada ne događa. Međutim, očito su tu neki viši interesi koje mi je teško razlučiti, jer takav autogol da netko svjesno sam sebi daje, onda se pita gdje je tu politička odgovornost. Jer ovakvi postupci u svakom slučaju imaju dalekosežne negativne reprekusije na stranku na vlasti.”

#related-news_0

Upitan što možemo iščitati iz načina na koji ministar zdravstva upravlja sustavom, Goluža je rekao kako ovakav postupak predstavlja atak na zdravi razum.

“Ovaj postupak je zapravo atak na zdravi razum. Ako bismo po tome sudili, onda uistinu vlada kaos u upravljanju zdravstvenim sustavom. A ministar Kujundžić se na neki način promiče u crnog labuda hrvatskog društva.”

Slučajeva poput onoga u Zadru će biti sve više

Zaključno je i komentirao činjenicu kako u hrvatskom sustavu zdravstva nedostaje liječnika te kako u Zadru trenutačno nema dovoljno ginekologa. Naime, zadarski ginekolozi uputili su apel u kojem su upozorili da je 13.000 žena ostalo bez primarne ginekološke skrbi. Od njih je 600 trudnica.

“Nažalost, to je događaj na koji sam prije tri godine upozoravao na sastanku – i premijera Plenkovića i ministra Kujundžića. Sad nam se događa ono na što sam ih upozoravao.”

#related-news_0

“Mi imamo dokument koji smo izdali dok sam bio predsjednik Hrvatske liječničke komore, to je demografski altas hrvatskog liječništva koji jako dobro prikazuje što će se u skoroj budućnosti dogoditi u zdravstvenom sustavu i upravo ovo što se događa u Zadru je predviđeno tim dokumentom.

Međutim, to u tom trenutku nikoga nije zabrinjavalo, pa se specijalizacije koje kao nekakav svoj alibi navodi ministar Kujundžić nisu raspisale prije tri, tri i pol godine, pa su se raspisale prije godinu dana, što je itekako zakašnjelo. Međutim, ovakvih zadarskih slučajeva će u Hrvatskoj itekako biti sve više i više. Hrvatski zdravstveni sustav zreo je za potpunu rekonstrukciju, a ne za nekakve trivijalne reforme koje se u praksi uopće ne rade. Međutim, neka političke volje, a niti pojedinaca koji su kadri to napraviti”, kazao je Goluža.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.