Sindikat: Alarmantna je situacija na Hrvatskim studijima

Vijesti 15. sij 202012:32 > 13:00
Izvor: N1

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poslao je priopćenje za medije u kojem upozoravaju na alarmantnu situaciju na Hrvatskim studijim Sveučilišta u Zagrebu.

“Sveučilište u Zagrebu je protivno Zakonu o ustanovama uspjelo u sudski registar upisati Fakultet Hrvatskih studija kao javnu ustanovu bez prethodnog rješenja ministarstva o usklađenosti osnivačkog akta Fakulteta sa zakonom i to u okolnostima kad osnivački akt zaista sadrži pojedine nezakonite odredbe”, navodi se u priopćenju sindikata.

VEZANE VIJESTI

“Postavlja se pitanje, kako je to moguće? Dva su moguća scenarija: ili se radi o potpunoj nekompetentnosti sudaca Trgovačkog suda u Zagrebu u što je teško povjerovati jer se radi o trivijalnom pitanju u postupku osnivanja ustanove, ili je riječ o umreženosti čelnih ljudi sveučilišta s pojedinim korumpiranim sucima i dogovornom provođenju nezakonitog upisa u sudski registar.

Teško je izabrati što je od navedenog gore i pogubnije za pravosuđe, naše društvo i državu, ali se nesumnjivo radi o situaciji koju trebaju ispitati tijela kaznenog progona u ovoj zemlji.”

Ozbiljna je situacija u koje je Sveučilište dovelo Hrvatske studije

“Međutim, ozbiljna je i situacija u koju je Sveučilište svojim nezakonitim postupanjem i zaobilaženjem Ministarstva znanosti i obrazovanja u ovom trenutku dovelo Hrvatske studije. Naime, Hrvatski studiji su iz registra brisani kao Odjel koji je bio podružnica Sveučilišta u Zagrebu i više ne postoji.”

#related-news_0

“Nezakoniti upis Fakulteta Hrvatskih studija mogao bi biti izbrisan iz sudskog registra povodom žalbe Ministarstva, koju je ono putem Državnog odvjetništva dužno podnijeti jer je u postupku namjerno zaobiđeno, a osnivački akt sadrži ozbiljne nezakonitosti na koje je Sindikat već ranije upozoravao. Time bi Hrvatski studiji prestali postojati u bilo kojoj formi.

Ova situacija ukazuje koliko su štetni svojevoljni i nezakoniti postupci uprave Sveučilišta u Zagrebu odnosno pojedinih njegovih članova koji su u ostvarenju svojih osobnih interesa pod krinkom zaštite nacionalnih vrijednosti i u oslanjanju na političke veze i utjecaje kadri kršiti zakone ove zemlje na najgrublji način i dovesti u pitanje funkcioniranje cijele ustanove, radna mjesta svojih kolega, obrazovanje studenata”, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.