Svjedokinja u "aferi dnevnice": Nevraćanje putnih naloga bilo je učestalo

Vijesti 17. sij 202015:00 > 15:03
N1

Djelatnica Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade, Ljiljana Popović, posvjedočila je u petak na suđenju u tzv. aferi dnevnice na zagrebačkom Županijskom sudu da je nevraćanje putnih naloga u uredu tadašnjeg premijera Zorana Milanovića tijekom 2015. bilo učestalo.

“Nevraćanje putnih naloga u uredu predsjednika Vlade bilo je tijekom 2015. učestalo pa su se oni obračunavali putem kopija”, kazala je svjedokinja na suđenju predstojniku Milanovićeva kabineta Tomislavu Sauchi i njegovoj tajnici Sandri Zeljko optuženima da su lažiranjem putnih naloga otuđili 960.000 kuna.

“Moje kolegice Marina Jakupek i Dorotea Anić komentirale su da za putne naloge savjetnika tadašnjeg premijera Zorana Milanovića nema popratne dokumentacije. Ukazala sam Sandri Zeljko na taj problem te mi je ona kazala da će provjeriti i da će ona to riješiti”, kazala je Popović.

Dodala je da su od 2016. godine svi poslovi isplate akontacija za putne naloge išli preko Zeljko.

Svjedokinja je dodala da su u Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade tek naknadno doznali da postoje putni nalozi na imena Karla Resslera, Terezije Gras, Roberta Kopala i Paula Popravak koja nisu izvršena.

”Tek kasnije smo doznali da Ressler, Kopal, Gras i Popravak uopće nisu išli na putovanja, a na čija imena su izdani putni nalozi. Štoviše, netko je rekao da je vidio Pualu Popravak na poslu u vrijeme u koje je prema putnom nalogu trebala biti na putovanju”, kazala je Popović. Kazala je da su o svemu obavijestili tadašnju zamjenicu ravnatelja Ureda za opće poslove Tereziju Matić.

”Nakon toga je zavladao šok i čuđenje te nam je Terezija Matić naložila da joj predočimo svu dokumentaciju vezanu za sumnjive putne naloge”, zaključila je.

VEZANE VIJESTI

 Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna. Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržava vladajuću većinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.