Prva sudska pobjeda malih dioničara Agrokora

Vijesti 18. sij 202018:53 > 19:20
N1

Dok smo mi posljednjih dana bili fokusirani na privremeno oduzete dionice Mercatora, iz Fortenova grupe sinoć nova velika vijest. 6,4% vlasništva od malih vjerovnika preuzelo je Prvo plinarsko društvo, partner Gazrpoma u trgovini plinom. Tako su Rusi i ruski partneri preuzeli kontrolu nad bivšim Agrokorom. U Dnevniku smo razgovarali s odvjetnikom manjinskih dioničara Borisom Ivančićem koji je govorio o najnovijoj presudi koja predstavlja prvu pobjedu malih dioničara na sudu.

Najnovijom odlukom je manjinskim dioničarima dano pravo da osporavaju odluke glavnih skupština.

“Radi se o prvoj i maloj pobjedi, kazao je odvjetnik manjinskih dioničara Boris Ivančić.

“Radi se o situaciji gdje smo u ime jednog malog dioničara pobijali odlke glavnih skupština druištva Jamnice i Leda. Prvostupanjski, Trgovački sud u Zagrebu, odbacio nam je tužbu. Postupio je sukladno odredbi Lex Agrokora koja zabranjuje vođenje sporova. Povodom naše žalbe koja je usvojena ukinuto je to rješenje. Visoki trgovački sud zauzeo je stav, donekle restriktivran, da se može voditi i ovakav tip postupaka i da se zabrana propisana Lexom Agrokor odnosi isključivo na imovinsko-pravne sporove, odnosno na imovinske tražbine”, objasnio je Ivančić.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje Domagoja Novokmeta što to u sljedećem koraku može značiti za brojne manjiske dioničare kazao je sljedeće:

“Dakle, u sljedećem ćemo koraku prvo pokušati osporiti ove odluke skupština, dakle u okviru ovih tekućih postupaka, u okviru argumenta koje smo iznijeli. Između ostaloga, radi se o utvrđivanjima godišnjih financijskih izvješća tih kompanije koja su napravljena na bazi provedbe i proknjiženja jamstava.”

“Također, temeljem ove odluke vjerujem da će se sada krenuiti i u neke druge procese kojima ćemo isto tako – u kolikoj mjeri to bude moguće – ispraviti nepravdu koja je nanesena i nagodbom, ali i naknadnim postupanjem Fortenova grupe.”

“Uspijemo li u naumu pitanje je što ostaje od nagodbe”

Kazao je i sljedeće:

“Uspijemo li u naumu pitanje je što ostaje od nagodbe. Ukoliko jamstva nisu primjenjiva u načinu na koji su definirana nagodbom, ukoliko su odluke glavnih skupština pobijene, onda se postavlja pitanje na koji način implementirati tu nagodbu te će se sasvim sigurno trebati redefinirati polazišni parametri te nagodbe.”

#related-news_0

Upitan daje li ova presuda malim dioničarima nadu i za potencijalno obeštećenje u slučaju da sudovi, recimo, odluče ne poništiti nagodbu, ali ostaviti prostora za obeštečenje Ivančić je odgovorio sljedeće:

“Ja vjeruje da da. Prije svega treba skrenuti pozornost na činjenicu da je sud do sada postupao vrlo in favorem izvanredne uprave i vrlo ekstenzivo tumačio odredbe zakona. Evo sada smo svjedoci da pored Slovenije, Srbije, i u Hrvatskoj Fortenova gruša pri implementaciji i provedbi nagodbi počinje imati probleme. Zaista je u tom kontekstu relativno hrabra odluka sudova.”

U Sloveniji se ovakav Lex i ovakva nagodba sasvim sigurno ne bi dogodili

Za kraj je komentirao situaciju s Fortenova grupom u Sloveniji i Srbiji te kako bi se mogla razvijati situacija. Ivančić smatra kako se ovakva odluka i Lex Agrokor u Sloveniji ne bi dogodili.

“Slovenije je prije svega od samog starta vrlo skeptično gledala na provedbu nagodbe koja je bila najavljena od Izvanredne uprave, a kasnije i usvojena. Ja vjerujem da je tamo situacija s tržištem kapitala, s nekakvim elementarnim pravima koji proizlaze iz uređenja u kojem živimo, puno jasnija nego u Hrvatskoj. Vjerujemo da se u Sloveniji konkretno ovakav Lex i ovakva nagodba sasvim sigurno ne bi dogodila.”

“Druge komplikacije će im uslijediti u Sloveniji i drugdje, ali i u Hrvatskoj”, kazao je zaključno Ivančić.

Pogledajte cijeli video razgovora s Borisom Ivančićem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.