Sastankom Vijeća EU-a prvi put predsjeda hrvatski ministar

Vijesti 21. sij 202010:40 > 10:47
N1

Ministri financija zemalja članica Europske unije raspravljaju u utorak u Bruxellesu o investicijskom planu za socijalno pravednu provedbu cilja o klimatskoj neutralnosti i digitalnim porezima na međunarodnoj razini, a sastankom prvi put predsjeda neki hrvatski ministar.

“Siguran sam da smo se dobro pripremili, ovo je vrhunac posla na kojem moj tim radi već nekoliko mjeseci i normalno je da smo uzbuđeni. Ovo je prije svega čast predsjedavati Vijećem EU-a u ime Hrvatske”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Svim Vijećima EU-a predsjedava resorni ministar zemlje predsjedateljice osim Vijeća za vanjske poslova kojim predsjeda Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

VEZANE VIJESTI

Marić je dodao da je pred Vijećem za ekonomiju i financije (ECOFIN) jako puno važnih tema, od kojih je na prvom mjestu dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje 2021-2027.

Ministri financija će u utorak prvi put raspravljati o prijedlogu Europske komisije za postizanje cilja o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.

Riječ je o Planu Plan ulaganja za održivu Europu, kojim se u sljedećih 10 godina želi mobilizirati najmanje bilijun eura (tisuću milijardi) ulaganja u području zaštite okoliša i klime.

Plan investicija je ključni dio Europskog zelenog plana, a njegovo financiranje tijesno je povezano s pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru.

Ministri će također raspravljati o digitalnom porezu. O toj temi se već dulje vrijeme razgovora u okviru Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Zemlje članice do sada nisu uspjele postići suglasnost o porezu na digitalne usluge i zbog toga su u ožujku prošle godine odlučile pričekati ishod pregovora u OECD-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.