Ćimić o RBA: "Ne postoje legitimne metode vršenja pritisaka na sudove"

Vijesti 21. sij 202016:57 > 17:09
N1

Ilko Ćimić, novinar portala Index.hr, u emisiji Newsroom govorio je o novoj aferi u slučaju "švicarac" - Raiffeisen banka tražila je PR agenciju koja bi vršila pristisak na Ustavni sud, ali i ostale hrvatske sudove.

Ilko Ćimić objavio je dokument iz kojeg je vidljivo kako je RBA tražeći PR agenciju za krizno komuciranje od nje tražila i da radi pritiske na hrvatske sudove.

VEZANA VIJEST

“Natječaj je bio za određene PR agencije za krizno komuniciranje, a vezano je za slučaj franak. Na kraju piše da traže vršenje pritiska na Ustavni sud i druge sudove. RBA to ne pobija, kaže da to stoji, međutim, u izjavama tvrde da su tražili legitimne metode vršenja pritisaka. Legitimne metode pritiskanja sudova jednostavno ne postoje”, pojasnio je.

To što je RBA tražila u natječaju je, ističe, neustavno i nezakonito.

DORH treba reagirati bez obzira je li netko prijavljen ili nije

“Pozvano je nekoliko hrvatskih PR agencija. Ovakav slučaj trebali su prijaviti. Tražilo se nešto neustavno i nezakonito. RBA kaže da nitko nije angažiran. Mi to ne možemo znati. Posao je Državnog odvjetništa i institucija da utvrde je li netko radio po ovom naputku”, rekao je Ćimić pa dodao:

#related-news_0

“DORH bi trebao reagirati bez obzira je li netko prijavljen ili nije.”

Iz Hrvatske udruge za odnose s javnostima kažu da je takav natječaj neetičan i nije po njihovim pravilima.

“RBA nije opovrgnula da to zaista piše. Piše – putting the pressure. Iz HUOJ-a kažu da takav natječaj odudara od njihovih pravila, nije po etici”, rekao je.

Osvrnuo se i na novu aferu ministra Kujundžića, čija je obitelj krajem prošle godine kupila još jednu kuću u Zagrebu, ali ne može objasniti odakle im novac. “Što se tiče imovinske kartice, transparentnosti i poštivanja zakona o sukobu interesa, vidjeli smo da članovi HDZ-a, što su na višoj poziciji, manje uzimaju u obzir da je rad protivno zakonu o sukobu interesa – nezakonit”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.