Udruga Franak: Hrvatska udruga banaka traži cenzuru!

Vijesti 23. sij 202015:36 > 15:47
N1

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa jučer je u Novom danu govorio je o slučaju trostrukog ubojstvu u Splitu, presudi u slučaju spolno uznenemiravane policajke u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te stanju sudstva u Hrvatskoj. Tom prilikom je rekao i kako vršenja pritiska na sudove nisu neuobičajeni. Udruga Franak je na Facebooku reagirala na Sessine izjave.

Status na Facebooku Udruge Franak prenosimo u cijelosti:

“Pišemo ovo potaknuti izjavama predsjednika Vrhovnoga suda Republike Hrvatske Đure Sesse, kojima je komentirao razotkrivanje organizirana i protuzakonitog plana RBA banke da novčano financira utjecaj na rad Vrhovnog suda, Ustavnog suda pa i ostalih hrvatskih sudova.

Govorio je kako pokušaja pritisaka na sudove ima stalno i da to nije neuobičajeno, ali je rekao također da bi se i istupi našeg aktivista i saborskog zastupnika Gorana Aleksića u Hrvatskom saboru također mogli protumačiti kao svojevrstan pritisak na sud. Zbog takvih oprečnih izjava slobodni smo, uz dužno poštovanje prema sucu Sessi, zamoliti ga da u interesu hrvatske javnosti u svojim pojašnjenjima bude malo jasniji.

VEZANA VIJEST

Naime, u svega dva-tri dana govorio je da je pritisaka banaka bilo, da su pritisci nedopustivi, kao i da se u konkretnom slučaju RBA banke radi o, kako sudac Sessa kaže nevinom i naivnom pokušaju, dok je u emisiji “U mreži prvog” rekao da nikakvih pritisaka nije bilo, a dan prije u izjavi za Novi list rekao je da nema velike razlike između onoga što radi RBA banka i naš Goran.

Uslijed takvih oprečnih izjava suca Sesse, stječe se pogrešan dojam da se nemoralno, nezakonito i neetično poslovanje banaka može staviti pod isti nazivnik s građanskim aktivizmom Udruge Franak i borbom svih aktivista Udruge za prava hrvatskih građana oštećenih nepoštenim poslovanjem osam banaka.

Takvim zbunjujućim porukama odaslanim u javnost, lako je steći mišljenje da je upravo izjava predsjednika Vrhovnog suda RH ohrabrila i potakla Zdenka Adrovića i HUB da u svom gostovanju u programu N1 TV pred gledateljstvom najavi podizanje kaznene prijave protiv Udruge Franak i Gorana Aleksića, i da je taj čin sasvim utemeljen i opravdan.

#related-news_0

Da je velika razlika između banaka i Gorana Aleksića te načina na koji pristupaju i djeluju po pitanju slučaja Franak, govori već sama činjenica da je Aleksić postao zastupnik u Saboru na parlamentarnim izborima, voljom hrvatskih građana. Dakle, Goran Aleksić legitimno je izabran predstavnik naroda, upravo na temelju svog dotadašnjeg rada i aktivizma za prava građana oštećenih kreditima u švicarskom franku kojima su banke opljačkale i degradirale građane pred očima svih vlada RH i HNB-a.

Stoga je u najmanju ruku neprimjereno uspoređivati plaćeničke nezakonite aktivnosti banaka s radom zastupnika, čija je dužnost da javno u sabornici i izvan nje zastupa prava hrvatskih građana i bude njihov glas u zakonodavnoj vlasti. Ustavom je zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli, a zastupnicima u Saboru kao predstavnicima hrvatskog naroda ujedno je i obveza da budu njihovi glasnogovornici.

#related-news_0

Upravo je stoga nevjerojatno da se napada jedan saborski zastupnik i da ga se pokušava opstruirati u njegovu poslu kojim se besprijekorno i predano već 3 godine vrlo uspješno bavi, kao i da u tome pokušaju bankama vjetar u leđa daje predsjednik Vrhovnog suda RH. Jasno je da iz bankarskog sektora dolaze takvi zahtjevi, no tužno je da iz sudačkih krugova ima sličnih pokušaja”, navode iz Udruge Franak.

Podsjećamo kako je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa jučer u Novom danu govorio je o slučaju trostrukog ubojstvu u Splitu, presudi u slučaju spolno uznenemiravane policajke u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te stanju sudstva u Hrvatskoj.

Što se tiče poziva RBA banke za vršenje pritiska na sudove, Sessa je jučer rekao kako pokušaji vršenja pritisak na sudove nisu neuobičajeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.