Glavni urednik Slobodne: Napad na novinara ostavlja posljedice na duži rok

Vijesti 24. sij 202018:23 > 19:02
N1

Glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor za N1 je komentirao napad na novinarku Slobodne Dalmacije, Andreu Topić, koja je napadnuta kod Imotskog dok je snimala tamošnju kuću ministra zdravstva Milana Kujundžića.

“Slična situacija dogodila se i meni, kada smo kolega fotograf i ja 1999. godine na Lopudu snimali kuću generala Krešića, koja u tom trenutku nije imala građevinsku dozvolu… ružna je to situacija. Ta je završila krvavo, a ova danas s materijalnom štetom. Znam kako se novinari u tim situacijama osjećaju i nije lako – grozno je i ostavlja posljedice na duži rok. Stariji novinari su navikli da se takvo nešto može dogoditi, te se stvari redovito događaju u Hrvatskoj”, rekao je Jadran Kapor.

Naglasio je kako je zakon taj koji je problematičan.

VEZANE VIJESTI

“Postoji dva problema jedan – jedan je što su zakoni blagi i na izvjestan način toleriraju fizičko nasilje, pa za to možete dobiti samo neku uvjetnu kaznu, što se isplati, više nego proći kroz crveno na semaforu – tu je kazna novčana i velika. Ovdje ako nekoga ne premlatite ste slobodni.

S druge strane situacija je takva da je pravosuđe sporo i ponekad nedostižno. U slučaju mene i mog kolege fotografa, stvar je otišla u zastaru. Ovo neće, zahvaljujem na brzoj reakciji policije”, kazao je Kapor, te dodao da je kolegica koja je napadnuta danas lošije nego što je bila jučer kada se vratila u redakciju.

Prokomentirao je i reakciju ministra Kujundžića na napad.

“Naši političari ne znaju komunicirati sa javnošću, što je dosta tragično – s građanima, podjednako ni sa novinarima. Ne razumiju važnost imovinskih kartica, spremni su lagati i izvrtati istinu. To na dugi rok ne vodi ničemu, novinari rade svoj posao, istina će se prije ili kasnije doznati.

Prvobitna reakcija ministra u kojoj on brani počinitelje i kaže da su oni samo štitili njegovu imovinu otežala je cijelu stvar njemu i čini mi se rekla nešto više njemu kao osobi, nego njemu kao ministru. S druge strane, ako laže ministar ne laže video koji je naša novinarka snimila na licu mjesta”, kazao je urednik. 

SNH poručuje da poslodavci ne bi trebali štedjeti na sigurnosti svojih zaposlenika. Je li novinarka trebala biti sama na terenu?

“U pravu su, s jedne strane je količina napada na novinare, i verbalnih i fizičkih, tolika da se reakcije sindikata i HND-a često čine generičkim – osuđujemo, osuđujemo, oduđujemo, pa se ništa ne pomakne.

U ovom slučaju se radi o tome da je kolegica tražila da sama ide na teren. Moja greška je što sam joj to dopustio, ali očito je da sam zaboravio na neke stvari koje sam i sam proživio. Nije se radilo o volji poslodavca, nego o procjeni – idete snimiti kuću hrvatskog ministra zdravstva, koji bi trebao biti intelektualac, i ako već ima neke pse čuvare, da ne budu tako agresivni i dvonožni”, rekao je urednik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.