"Ured bivše predsjednice je parainstitucija koja šteti ugledu Hrvatske"

Vijesti 29. sij 202015:11 > 15:23
N1

Treba nas zabrinjavati što još uvijek nastaju političke situacije poput smjene ministra Kujundžića, a Vlada i dalje traje, istaknuo je politički analitičar Ivica Relković gostujući u TV studiju Večernjeg lista gdje je komentirao aktualne političke događaje.

Politički analitičar Ivica Relković komentirao je za Večernji list smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića, unutarstranačke izbore u HDZ-u i želju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za Uredom bivše predsjednice.

“Treba nas zabrinjavati što još uvijek nastaju ovakve političke situacije, a Vlada i dalje traje. Ona traje jer neko vrijeme nije bilo protuteže, sad se prividno barem SDP pridignuo. I Andrej Plenković došao je na čelo HDZ-a zbog pada prvog čovjeka i to kao zamjena tog prvog čovjeka. On zapravo nije napravio unutarstranačke izbore odmah po dolasku jer je bilo jasno da je naslijedio ono što je zatekao. Jedan dio u Vladi je i copy-paste”, rekao je Relković i naveo kako je Plenković tako napravio neki kontinuitet.

VEZANE VIJESTI

Dodao je da se predsjednik HDZ-a tako doveo u situaciju da se brani do neizdržljivosti sve dok to ne dođe toliko daleko da šteti i samom HDZ-u i samoj Vladi.

“Uređene države nemaju problem kad jedan ministar mora otići. Mnogi naši ministri ne odu sami graditi vlastite karijere. Neki ljudi koji imaju već izgrađene karijere, kao i Kujundžić”, kazao je Relković napominjući da Kujundžiću to nije trebalo. Ističe da je problem politička odgovornost, a odlazak ministra čini se kao nebitna stvar iako to nije.

Smatra da će male stranke koje podržavaju Vladu teško preživjeti i upitno je kakva će biti sudbina Milana Bandića. Prokomentirao je i želju Kolinde Grabar-Kitarović za Uredom bivše predsjednice.

“Promjena zakona o doživotnom pravu na ured došla je za vrijeme Oreškovićeve Vlade na prijedlog Mosta. Ja sam tada bio savjetnik Bože Petrova i nisam bio fokusiran na to kako će to završiti. To nije do kraja riješeno. Kapa dolje Josipoviću, nije uzeo tu opciju. Zoranu Milanoviću se spočitava zbog ”slučajne države”. Ja se ne bojim da će mi spočitavati. Ovo je takva demokratska anomalija da se ježim da mi to možemo imati. To je dokaz izvan svakog demokratskog standarda i norme. Tko je taj da ima pravo nakon što je izgubio izbore, a pozivao se na narod i ne znam ni ja što…Tko je taj koji kao gubitnik ima pravo imati ured i neka kaže što će raditi. Pozivam Davora Bernardića i Andreja Plenkovića da to odmah izbace van. Nitko nema na to pravo. Kakvo brendiranje? Tko ima pravo svoje ja zamijeniti s državom. Vlada ima pravo napraviti takav Ured unutar Vlade i pozvati sve bivše predsjednike i premijere da im daju svoj adresar i to je neko lobiranje unutar kojeg će Vlada svoje ostvariti. Budući predsjednik može nju uzeti kao savjetnicu. Jer oni su dobili vlast, Vlada i aktualni predsjednik. Ona na to nema pravo. Ja ću ovo javno nazvati parainstitucijom koja šteti ugledu Republike Hrvatske. Ovu parainstituciju treba odmah ukinuti”, rekao je Ivica Relković za Večernji.

Promoviranje inicijative Tri mora Grabar-Kitarović u funkciji bivše predsjednice Relković naziva udarom na demokratsko uređenje: “Nitko nema pravo svoju politiku prenositi dalje od izbornog ciklusa, bez obzira na to kako je to završilo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.