"Mediji se natječu u pronalaženju afera, a nije grijeh da pišu i o pozitivnom"

Vijesti 31. sij 202008:50 > 09:05
N1

Gošća Novog dana bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Osvrnula se na prijedlog novog Zakona o medijima, a i dala je svoj osvrt na medijsku scenu u Hrvatskoj. Kaže da nije grijeh da mediji pišu i o pozitivnim stvarima.

Na pitanje urednika Ivana Skorina oko sukoba s Hrvatskim novinarskim društvom oko prijedloga Zakona o elektroničkim medijima i istupanju HND-a iz radne skupine  ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je da će uskoro poslati poruku oko toga i pozvala sve, uključujući HND, da se uključe u javnu raspravu.

VEZANA VIJEST

I dalje je pri stavu kako je njezino ministarstvo uvažilo veći dio komentara, a nisu samo one koje su bili isključivi stav HND-a i nikoga drugoga u radnoj skupini. Dodaje i da se može u javnoj raspravi nastaviti iznositi prijedloge, te da će zakon ići u dva čitanja.

Nakon što je, komentirajući smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića premijer Andrej Plenković izjavio kako ga “zabrinjava fenomen da se toliko jako krene aktivnostima medija tresti ministre”, i ministrica je zamoljena da komentira tu izjavu.

Obuljen Koržinek kaže da se svakakvih interpretacija nalazi u medijima, a činjenica je, kaže, da u medijskom prostoru vrlo teško prolaze teme koje bi informirale građane o svemu što se događa, “činjenica je da je natjecanje tko će pronaći neku aferu, tko će nešto negativno prikazati”, smatra ministrica.

#related-news_0

“Prva zadaća je informiranje, pa onda sve ostalo, ako zanemarite ulogu gdje nudite informacije onda se stvara kakofonija u kojoj je teško iskomunicirati ono što se radi. Apsolutno pozdravljam ulogu medija da propituju, postavljaju pitanja, ali evo vam jedan banalni primjer, imamo 10.000 zahtjeva za financiranje godišnje u Ministarstvu kulture i u svakom intervjuu me netko pita za onog nezadovoljnog koji nije dobio novac.

Građani konzumiraju medije da bi doznali informacije i inače nema načina da je doznaju, pročitajte Zakon o medijima, ne da bih vas ja poučavala nego da prihvatite činjenicu da je uloga medija izvijestiti”, preporučila je ministrica voditelju Skorinu.

Kaže da je osobno imovinsku karticu uvijek ispunjavala s velikom pažnjom, poštuje taj institut i dodaje da oni koji su napravili propuste, pogotovo ako su propusti bili namjerni, oni su odstupili ili snosili neku odgovornost i to je dobro.

Ministrica je zamolila i da se njima (Vladi op.a) dozvoli da i oni mogu imati percepciju, a ona je da jako teško dobiju za stvari koje su važne za naše građane i koje im donose promjene.

“Upravljanje javnim sustavom je odgovorna zadaća i kompleksna djelatnost, svatko od nas, pogotovo oni koji rade javni posao moraju biti maksimalno transparentni i raditi u skladu sa zakonima i ako netko pogriješi treba snositi odgovornost i premijer Plenković pokazuje odgovornost, ali ne može se lijepiti etikete na cjelinu zbog pojedinih slučajeva”, rekla je.

Kaže da kada imaju važne iskorake takve vijesti traju sat, dva, tri i ne dođu do građana kojih se tiče i tu je uloga medija važna i misli da bi se tu morao napraviti iskorak.

“Jedna od prvih zadaća je informirati, to je jednostavno obveza, prenijeti građanima one teme koje su za njih važne pa čak i ako nisu skandalozne, nije grijeh da mediji pišu i o pozitivnim stvarima”, zaključila je ministrica kulture gostovanje u Novom danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad| Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram.