Policajke iz sedam afričkih i azijskih zemalja u Hrvatskoj

Sandra Simunovic / CROPIX

UP mirovnih misija UN-a u različitim zemljama, u prvoj obuci te vrsti koju je organizirala Hrvatska.

Te žene sudjeluju na dvotjednom međunarodnom tečaju za policijske službenike koji odlaze u mirovne misije UN-a i obučavaju ih hrvatski instruktori. To je prvi put da je organizirana takva obuka i to je hrvatski doprinos, kazala je ministrica.

“U Hrvatskoj su policajke iz Egipta, Indije, Mianmara, Sudana, Jordana, Nigerije i Etiopije”, rekla je Pusić dodajući da je taj projekt pokrenut u okviru prošlogodišnje Opće skupštine UN-a na okruglom stolu koji je vodio američki potpredsjednik Joe Biden. Istaknula je da se Hrvatska tamo obvezala da će organizirati obuku za policajke.

“(Mi smo) se obvezali da ćemo trenirati ove žene policajke jer smatramo da su u postkonfliktnim situacijama žene ključ zbog toga što su kao žrtve propatile višestruke strahote u ratovima i različitim sukobima, ali su i ključ za obnovu društva budući da se kroz pomoć njima pomaže i djeci i starijim članovima obitelji o kojima one najčešće vode brigu”, rekla je Pusić.

PROČITAJTE JOŠ

Po njezinim riječima, ova skupina će s hrvatskim vojnim i policijskim stručnjacima i instruktorima proći detaljan program obuke prije nego što se uključe u misije UN-a u različitim zemljama u kojima Ujedinjeni narodi održavaju mir.

“Ta vrsta edukacije je vrlo korisna i što se tiče prihvaćanja mirovnih misija i suradnje s lokalnim stanovništvom bez koje nema uspješne misije održavanja mira, odnosno pružanja sigurnosti u što će te policajke biti izravno uključene”, naglasila je.

Tečaj se održava od 4. do 15. svibnja u Obučnom središtu za međunarodne vojne operacije MORH-a u Rakitju i zajednički ga organiziraju ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ministarstvo unutarnjih poslova i ministarstvo obrane, a pohađa ga 14 sudionica iz sedam zemalja.

To je dio hrvatske međunarodne razvojne suradnje i njezine potpore sudjelovanju žena u mirovnim misijama i operacijama, a osnaživanje položaja žena u zemljama u tranziciji i njihov utjecaj na mir i sigurnost jedan su od hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta.

Više pogledajte u prilogu Elvira Mešanovića.