Još jedna odluka Vrhovnog suda u korist korisnika kredita u švicarskim francima

Vijesti 31. sij 202011:08 > 11:17
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Građanski odjel Vrhovnog suda Republike Hrvatske je na sjednici Odjela 30. siječnja 2020. donio pravno shvaćanje o tome kada počinje teći zastarni rok kod restitucijskog zahtjeva.

To je zahtjev prema kojemu su stranke dužne vratiti jedna drugoj sve ono što su primile na temelju ništetnog ugovora. Taj rok počinje teći od dana pravomoćnosti sudske odluke kojom je utvrđena ili na drugi način ustanovljena ništetnost ugovora.

Pravnim je shvaćanjem pomaknut trenutak početka tijeka zastare za zahtijevanje povrata ispunjenog i to u korist stranke koje je ispunila ništetni ugovor.

Prema tom shvaćanju zastara počinje teći od trenutka pravomoćnosti odluke kojom je utvrđena ništetnost ugovora, a ne od trenutka ispunjenja obveze ništetnog ugovora.

Pravno shvaćanje služi ustaljenju i ujednačavanju sudske prakse. Ono je obvezno za sve suce Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Po prirodi stvari, odnosno snagom autoriteta najvišeg suda u Republici Hrvatskoj, pravno je shvaćanje važno i za sve ostale suce u građanskoj grani suđenja, stoji u objavi Vrhovnog suda.

Ovo pravno shvaćanje znači da rok u kojem korisnici kredita u švicarskim francima mogu zatražiti povrat preplaćenog novca teče od dana pravomoćnosti presude prema kojoj je ugovor potpisan s bankom proglašen ništetnim.

Za mnoge korisnike takvih kredita to je dobra vijest jer znači da nisu prošli zakonski rokovi u kojima imaju pravo tražiti povrat preplaćenog novca.

“To je vrlo važna odluka Vrhovnog suda koja konkretno znači da će svi ljudi koji su zakasnili tužiti, zbog određenih razloga – bilo za slučaj kredita vezanih uz švicarski franak za kamate ili za bilo koji drugi slučaj – moći zatražiti isplatu na temelju ništetnih odredbi ugovora ili ništetnih ugovora u cijelosti, ubuduće moći tužiti i dobiti svoj novac”, naglasio je saborski zastupnik Goran Aleksić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad| Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram.