"Raspravu o pravima putnika u zračnom prijevozu trebali smo u startu sasjeći"

Vijesti 05. velj 202016:52 > 16:52
N1

Eurozastupnica SDP-a Biljana Borzan u Newsroomu je istaknula da svaka država predsjedateljica određuje svoje prioritete pa je tako i Hrvatska mogla u startu sasjeći raspravu o izmjeni Uredbe o pravima putnika u zračnom prijevozu. Dodaje i da je neobjavljivanje liste lobista može pobuditi sumnju da se radi protivno interesima građana.

“Svaka država članica kada započinje predsjedanje određuje svoje prioritete, to znači u praksi da svaka država ima manevarski prostor da određene zakone “gura” s malo više žara, a druge stavlja lagano u stranu”, komentirala je eurozastupnica SDP-a Biljana Borzan vijest da će se u vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije na dnevnom redu naći i rasprava o izmjeni Uredbe o pravima putnika u zračnom prijevozu.

Podsjetimo, Hina je u utorak prenijela Reuters koji je dobio uvid u dokument prema kojem će se na prijedlog hrvatskog predsjedništva razmotriti povećanje minimalnog kašnjenja leta od tri sata za koje putnici mogu tražiti odštetu od zrakoplovnih kompanija što bi smanjilo troškove aviokompanija.

Borzan se prisjetila da je kada se bavila borbom protiv plasiranja robe različite kvalitete na zajedničkom europskom tržištu, kada su bile predsjedateljice zemlje istočne Europe čiji su građani osjetili taj problem, onda bi se nabijao određeni tempo, ali kada su predsjedateljice bile zapadnoeuropske zemlje, kojima to nije problem ili nisu bile zainteresirane da se takav zakon gura jer su mnogi proizvođači koji takvu praksu provode iz njihovih zemalja, onda bi došlo do laganog zastoja.

“Svaka država može donekle manevrirati i odrediti svoje prioritete, zato se tako i zovu. Ova priča se pojavila na samom početku predsjedanja, netom nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a što je stvorilo preduvjete da se počne pričati o promjeni direktive i čini se da smo to trebali u startu sasjeći.

Trebalo je odmah reći da je hrvatska Vlada na strani malog čovjeka, a ne aviokompanija. Informaciju je objavio Reuters, pa ako Vlada misli da treba zaustaviti Reuters, trebala je to odmah učiniti”, smatra Borzan.

Lobisti su beskompromisni i pokušat će sve

Ističe da je izuzetno važno vidjeti listu lobista koje svaka država objavljuje u sklopu predsjedanja, da se vidi koji su lobisti komunicirali s Vladom jer onda se može često posredno zaključiti zašto je neki zakon guran u prvi plan, a neki ostavljen sa strane. Ustvrdila je da hrvatska Vlada nažalost nije objavila listu lobista i podsjetila da oni u Europskom parlamentu takvu listu objavljuju kada rade na zakonima.

Smatra da neobjavljivanje liste može dovesti do toga da se pojavi sumnja kako se radi protivno interesima građana.

“Lobisti su beskompromisni i pokušat će sve”, kaže Borzan i navodi primjer kada su radili na duhanskoj direktivi da je samo Philip Morris poslao 200 lobista u Europski parlament.

Bilo joj je razočaravajuće kada su na Odboru za zdravstvo donijeli donijeli jedan oblik direktive, a na raspravi se kroz amandmane zastupnika direktiva poprilično razvodnila i bila blaža za industriju, a na štetu ljudi i njihovog zdravlja.

“Oni su jako aktivni prema eurozastupnicima i vladama. Ova odluka oko aviokompanija, kada bi i Hrvatska forsirala to kao prioritet, Europski parlament je taj koji može u samoj završnici reći ne i popraviti stvar do kraja da bude više na korist građana. Čak i da Vlada gura, nije sve izgubljeno dok parlament ne kaže svoje”, istaknula je Borzan.

Važno je objaviti popis lobista

Ističe da su lobisti aktivni i prema vladama koje su predsjedateljice Europske unije.

“Odreagirala sam odmah kako bi Vladi odmah poslala poruku da je to neprihvatljivo. Relativno kasna reakcija Vlade i prvo priopćenje iz Ministarstva u kojem se nije htjelo decidirano reći da će se raditi na korist građana i zato mi je drago da smo pritisnuli ministra uza zid pa je rekao da će Vlada raditi u korist građana.

VEZANE VIJESTI

Ministar je u pravu jedino kada kaže da se u Europskoj uniji ne događa ništa preko noći, to će trajati jedno vrijeme, proći će institucije, razgovor u Europskom vijeću, oni se moraju usuglasiti, a kasnije ide u Europski parlament”, pojašnjava Borzan.

Na pitanje koliko je problem što Vlada ne komunicira stajališta koja zauzima na Europskom vijeću kaže da je to “ogroman problem jer ustvari oni rade što žele dok se to ne sazna u javnosti.”

“Zastupnici desne strane parlamenta – Pučani, vrlo otvoreno zagovaraju interese industrije, često bez problema kažu građani jesu oštećeni, ali kompanije neće izdržati ako se primjerice detaljnije označava hrana na deklaracijama jer će to poskupjeti nekoliko centi za industriju.

To što kažu da aviokompanije imaju problem je smiješno jer dobro zarađuju i itekako kriju prava koje putnici imaju. Vlada se u Hrvatskoj ponaša tako da ide na ruku velikim igračima pa nisam iznenađena ponašanjem HDZ-a u sklopu onog što znamo što se događa u Hrvatskoj i kako se Pučani ponašaju u Europskom parlamentu”, zaključila je Borzan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.