Tomislav Jelić: "Bandić nemirno živi, boji se da netko ne propjeva"

Vijesti 06. velj 202012:03 > 12:12
N1 Hrvatska

Nekadašnji zastupnik u Gradskoj skupštini, a odnedavno zastupnik Mosta, Tomislav Jelić, bio je gost emisije N1 Studio uživo gdje je prokomentirao situaciju u glavnom hrvatskog gradu kao i situaciju na političkoj sceni.

Na početku je govoreći o gradnji rotora Tomislav Jelić rekao da se prostor oko rotora uredio o trošku proračuna Grada Zagreba vjerojatno kako bi se išlo na ruku budućim ulagačima budući da je uobičajena praksa da investitor uređuje okolne prometnice, naglasio je. Kao primjer funkcioniranja upravljanja gradom spomenuo je slučaj s “Mamićevim neboderom” iz 2002.

VEZANE VIJESTI

“Ja sam enciklopedija kako stvari zadnjih 30 godina funkcioniraju u gradu Zagrebu. Evo primjer kako funkcionira gradska uprava na čelu s Milanom Bandićem, iz 2002. Na uglu Vukovarske i Sveučilišne aleje, gdje je danas zgrada Erste banke, Mamić je pokupovao potleušice od privatnih vlasnika, a da bi formirao parcelu kakvu želi, otkupio je od Zagreba još zemlje. Iduće godine je grad dio tog zemljišta otkupio od Mamića za proširenje Sveučilišne aleje plativši je više. Mamić je tako zaradio”, rekao je Jelić i dodao:

“Bandić je primjer naše političke društvene zbilje. U SKH je učio političke korake, dijete je SDP-a i veliki gojenac HDZ-a zadnjih desetak godina. Prije sedam godina na unutarstranačkim izborima HDZ-a za grad, Milijan Brkić je poništio izbore i postavio svog rođaka Andriju Mikulića da Bandić ne bi imao oporbu u Zagrebu. Kako ga je štitio Ivo Sanader pa Jadranka Kosor, poslije je nastavio Milijan Brkić, a zadnje tri godine Andrej Plenković. Oni su na političkoj štajgi. Bandić je na slobodi zahvaljujući HDZ-u, koji pak ima većinu u Saboru jer im je Bandić to omogućio. Sabor je pretvoren u tržnicu sve po pet kuna.”

U srijedu je zagrebački HDZ odlučio da će podržati izmjene GUP-a ako se prihvati njihovih 15 amandmana, no prema današnjim izjavama broj amandmana je puno veći. Jelić to sve smatra predstavom za javnost.

#related-news_0

“To je dimna maska za javnost. Po mojoj procjeni danas će amandmani biti prihvaćeni, ići će na ministarstvo, pričekat će možda i do ljeta dok ne prođe predsjedanje EU (Plenković se mora dodvoriti Bruxellesu). Ne treba očekivati ništa dramatično danas. Što će od toga biti, ne znamo. To je kao kad Ustav ide na javnu raspravu. Vjerojatno se tim amandmanima išlo nekome pogodovati, ne znam, ali poučen iskustvom kako Bandić radi, ne bi me iznenadilo”, istaknuo je Jelić i nastavio o suradnji HDZ-a s Milanom Bandićem:

“HDZ ovako funkcionira – Plenković se pojavi na sjednicama kluba u Saboru 15-ak minuta i za sve bitne točke da naloge kako se glasa. U Gradski odbor dolazi samo u dramatičnim situacijama, a umjesto toga pošalje svoje “poštare” koji prenesu što je rekao i nema rasprave. HDZ-u fale ljudi s crtom dosljednosti. Nakon Tuđmanove smrti HDZ su preuzeli šverceri domoljubljem koji se natječu za vlastito domoljublje. Slabe u Zagrebu, slabjet će i na nivou države. Ući u koaliciju s Bandićem nakon svih optužnica, morate biti politički idioti da na tako nešto pristanete.”

#related-news_0

Na pitanje zašto Milan Bandić toliko ustraje na tome da zadrži poziciju gradonačelnika, Jelić odgovara da je u pozadini vjerojatno dogovor s HDZ-om:

“Zadnja tri mandata Bandić je gradonačelnik zahvaljujući smicalicama s HDZ-om ispod stola. Sad je situacija sljedeća, njegov suradnik mi je rekao da ne može dobiti izbore, ali još uvijek dio suradnika misli da imaju šanse, surađuju s HDZ-om. Ako će moći dobiti izbore, oni će opet prešutno izaći s Bandićem kao kandidatom svoje stranke, a HDZ će istaknuti nekog žnj kandidata koji neće dobiti velik broj glasova pa već u drugom krugu podržati Bandića. Ako ne uspije na izborima, Bandić je ulično inteligentan pa će pokušati progurati nekog svog tko će ga najviše napadati, ali samo zato da ga javnost ne prepozna kao “njegovog”, a poanta će biti da se ne vade njegovi kosturi iz ormara.”

Jelić također smatra da Bandić posljednjih mjeseci živi u strahu da na nekom od suđenja u postupcima koji se vode protiv njega, netko ne progovori.

“Bandić nemirno živi 24 sata dnevno zadnjih nekoliko mjeseci, posebno nakon drugog kruga predsjedničkih izbora. On se boji da netko ne propjeva. Prije desetak dana potvrđena je optužnica za zamjenu zemljišta za što sam još 2007. podnio kaznenu prijavu. Drugi razlog zašto se boji je taj hoće li opstati parlamentarna većina ili neće, o tome mu ovisi sloboda”, tvrdi Jelić.

Smatra da bivši ministri i zastupnici redom zazivaju boga kao jedine stvari koje se moraju bojati, zato što u realnom svijetu imaju dobro zaleđe:

“HDZ je stvorio ovakvo pravosuđe, tj. Šeks, otac hrvatskog pravosuđa, gdje nevine možete osuditi i krive osloboditi. Dok je HDZ na vlasti, nemaju se razloga bojati, nego samo boga kako oni kažu.”

O gubicima u gradskom proračunu kaže da su među najvišima u Europi, a razlog toga vidi u činjenici da se posluje mimo svake logike.

“Kad je Holding nelikvidan, Grad mu ustupi zemljište, poveća mu vrijednost i tako postane likvidan. Ista stvar se događa i u suprotnom smjeru. Tako se potrošila milijarda i pol kuna. Sve je to moguće i lako naći u službenom glasniku. Grad je u nekoliko navrata kupovao zemljište od Holdinga i obrnuto. Nitko živ ne zna koliko je obveze i jamstva izdao Zagreb, javni novac se koristi za privatne interese”, istaknuo je Tomislav Jelić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad| Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram.