Vojska kupuje avione, Black Hawk helikoptere, brodove, borbena vozila…

Vijesti 06. velj 202017:46 > 17:49
N1

Financijski plan Ministarstva obrane za ovu godinu predviđa nabavu višenamjenskog borbenog aviona i helikoptera Black Hawk, gradnju obalnog ophodnog broda, opremanje borbenim vozilom pješaštva Bradley te transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti Dr. Franjo Tuđman.

Potpredsjednik Vlade RH i ministra obrane Damir Krstičević je u četvrtak na predstavljanju Plana nabave MORH-a za 2020. rekao da je financijskim planom osigurano 5,3 milijarde kuna, što je povećanje od 264 milijuna kuna u odnosu na 2019. godinu.

U financijskom planu MORH-a za materijalno zbrinjavanje osigurana su financijska sredstva u iznosu od 2,2 milijarde kuna. Od tog iznosa, nešto manje od 1,5 milijardi kuna odnosi se na provedbu postupaka javne nabave i gotovo 800 milijuna kuna za stvorene obveze iz prethodnih godina za višegodišnje financiranje i predmete nabave koji se realiziraju u inozemstvu.

VEZANA VIJEST

”Ovo su velika financijska sredstva i vrlo je važno voditi računa o odgovornosti i transparentnosti svih postupaka nabave, pri čemu inzistiram na racionalnom trošenju i ekonomičnosti”, kazao je Krstičević dodajući da MORH već četvrtu godinu zaredom nema postupak nabave s oznakom tajnosti.

Potpisivanje 39 ugovora s 30 gospodarskih subjekata ‘teških’ 457 milijuna kuna

Resorni je ministar naglasio da su svi postupci nabave usmjereni na poboljšanje uvjeta života i rada vojnika, opremanje Hrvatske vojske i osiguranje potrebne razine ispravnosti materijalno-tehničkih sredstava u Oružanim snagama RH. Krstičević je za sredinu veljače najavio i potpisivanje 39 ugovora s 30 gospodarskih subjekata u vrijednosti od oko 457 milijuna kuna.

”Ti ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskoj obrambenoj industriji koja zapošljava preko pet tisuća ljudi. Praksom potpisivanja ugovora početkom godine domaćoj industriji pružamo sigurnost i pomažemo u planiranju godišnje proizvodnje te pružamo im sve potrebne reference za plasman na strana tržišta. Potpisat ćemo ugovore u vrijednosti oko 450 milijuna kuna što je za oko 140 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu”, kazao je.

Ministar je posebno zahvalio svim članovima Odbora za obranu na čelu s predsjednikom Igorom Dragovanom na izvrsnoj suradnji te podsjetio kako je riječ o parlamentarnom Odboru koji daje mišljenje o nabavi za vrijednosti veće od pet milijuna eura prije samog pokretanja postupka nabave.

#related-news_0

”Prošle godine Odbor je dao jednoglasno pozitivno mišljenje na opremanje Hrvatske vojske novim helikopterima Black Hawk. Riječ je o četiri potpuno nova helikoptera koji dolaze u Hrvatsku 2022. godine, a koristit će se za vojne i civilne svrhe”, podsjetio je Krstičević.

Prilagođavanje sigurnosnim izazovima

Od ostalih aktualnih projekata nabave, ministar je istaknuo i projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona koji vodi Međuresorno povjerenstvo na razini Vlade Republike Hrvatske rekavši kako u svibnju očekuje konkretne ponude, dok odluku o odabiru očekuje do kraja ove godine.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo povećanjem proračuna i ulaganjem u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, a posebice za poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika HV-a.

”Izuzetno me veseli činjenica kada hrvatskog vojnika opremaju i hrvatski proizvođači”, kazao je Šundov istaknuvši da su u protekloj godini uložena znatna sredstva u poboljšanje uvjeta smještaja, života i rada u vojarnama u Petrinji, Kninu, Zagrebu, Puli, Splitu i Zemuniku, što će se nastaviti i ove godine.

#related-news_0

Šundov je dodao kako je pred Hrvatskom vojskom proces prilagođavanja novim sigurnosnim izazovima. ”Obzirom da su ljudi najvažniji, naša zadaća je omogućiti im najbolju obuku i opremu, kako bismo ih osposobili za uspješno obavljanje zadaće u različitim sigurnosnim, klimatskim i svakim drugim uvjetima”, poručio je.

Načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave brigadir Ivica Devčić osvrnuo se na realizaciju Plana nabave u prošloj godini istaknuvši kako je zaprimljeno 1199 zahtjeva za ugovaranjem, a rezultat toga je bilo sklapanje 1130 ugovora, što je rezultiralo postotkom realizacije plana nabave od 98,44 posto od ukupnog iznosa koji je predviđen za materijalno zbrinjavanje.

Pohvale Dragovana i Jovanovića

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan izrazio je zadovoljstvo što MORH već sedmu godinu zaredom prezentira plan nabave, istaknuvši kako se ova praksa iz godine u godinu pokazuje kao dobar primjer svim drugim javnim tijelima. ”Ne vidim razloga da i druga javna tijela rade ovakav posao na godišnjoj razini i to prezentiraju javnosti. Sigurno bi tada i svijest o transparentnosti i odgovornosti bila veća”, poručio je Dragovan.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, Željko Jovanović pohvalio je transparentnost Ministarstva obrane naglasivši da je transparentnost jedan od glavnih alata kako se boriti protiv korupcije.

Od značajnijih nabava u ovoj godini u MORH-u su za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izdvojili nabavu višenamjenskog borbenog aviona, nabavu helikoptera Black Hawk te pripreme za protupožarnu sezonu i smještajne i radne kapacitete u Zrakoplovnim bazama Zemunik, Pleso, Lučko i Divulje. Za potrebe Hrvatske ratne mornarice osiguran je novac za nastavak gradnje obalnog ophodnog broda, nabave motora za raketnu topovnjaču i nabavu brzih brodica.

Za potrebe Hrvatske kopnene vojske nastavit će se opremanje jurišnom puškom i pripadajućom opremom, započet će projekt opremanja borbenim vozilom pješaštva Bradley, a očekuje se završetak generalne revizije tenka M84 i završetak izgradnje vojarne u Vukovaru.

U MORH-u su za ovu godinu najavili potporu transformacije Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti Dr. Franjo Tuđman i pokretanje višegodišnjih građevinskih projekata te izgradnju Kongresnog centra i spomen parka. Uz to, planira se izgradnja i rekonstrukcija skladišta u Slunju, izgradnja i adaptacija u vojarnama Zagreb i Dugo Selo te izgradnja sportske dvorane u Bjelovaru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.