Gari Cappelli o novcu koji je dao Butkovićevom ocu: Imao je dobar program

Vijesti 07. velj 202011:01 > 11:03
N1

Ministar turizma Gari Cappelli gostovao je u N1 Studiju uživo, gdje je komentirao nedolazak državnog vrha na otvorenje Rijeku EPK, utjecaj koronavirusa na turizam, te je pojasnio i davanje 110.000 kuna bespovratnih sredstava ocu ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

“Što se tiče koronavirusa, Vlada je spremna. Novi ministar radi na tome, svako jutro dobivamo izvješće o tome kakvo je stanje u svijetu. Imamo stožer koji se sastao na potrebnoj razini i ne sumnjam u pripremljenost Ministarstva zdravstva, te da smo spremni ako se što dogodi.

Kada je u pitanju turizam, spremni smo, jer nam velik broj turista dolazi iz Kine, oko pola milijuna. U siječnju smo imali 34 posto rast kineskih turista, a u veljači su oni dobili zabranu putovanja. Kinezi, Japanci, Korejci čine oko milijun dolazaka u Hrvatsku. Za usporedbu, Slovenaca je oko milijun i 200. Ti turisti dolaze preko Beča, Budimpešte, Dubaija, pa svuda prolaze kontrole”, rekao je Gari Cappelli.

Kako osvijestiti ljude da ne diskriminiraju ljude iz Kine, u Hrvatskoj, primjerice, strane studente?

“Meni je na letu nedavno u avionu prišla djevojka i rekla da nije iz Kine, mislila je da ću reagirati. Zato sam išao i u kineski restoran, da pokažem da cijenimo te ljude i pošaljem poruku. Nama je lijepo bilo brojati turiste tih zemalja, a sada kad je ova situacija trebamo im biti i bliži i pokazati podršku. Svi koji dolaze u Hrvatsku dolaze u zemlju koja je domaćinski raspoložena i žele komunikaciju sa svim narodima i narodnostima”, rekao je Cappeli. 

VEZANE VIJESTI

Na pitanje zašto je ocu Olega Butkovića prošle godine Ministarstvo turizma odobrilo 110 tisuća kuna bespovratnih sredstava za uređenje kampa Povile kod Novog Vinodolskog, unatoč desecima tisuća kuna utvrđenog duga za odvoz otpada, Cappelli kaže kako se ta dokumentacija ne provjerava.

“Natječajna dokumentacija identična je kao što je bila i 2014. godine. Mi smo u tri godine odobrili oko 1500 takvih zahtjeva, a u ovom programu u kojemu je bio i Butkovićev otac su bila 453 zahtjeva. Ja ne znam tko je sve dao zahtjev, imam peteročlano Povjerenstvo koje radi temeljem pravila. U natječajnoj dokumentaciji se ne traži uvid u to imaju li potraživanja prema gradu. To je od 2014. na snazi, ne od jučer. Tražimo ima li dugovanja za porezi, vlasnički list, i kvalitetan program.

Programom je dobio oko 110.000 kuna. U prvoj fazi morao je opravdati oko 60 posto korištenja sredstava, on je opravdao 85 posto, a na kraju mora opravdati da je sav novac opravdano iskorišten, a to će morati dokazati u lipnju. Nemamo problem da netko pristupi u Ministarstvo, dat ćemo na uvid bilo kome tko želi vidjeti da je sve u skladu s pravilnicima. On je imao dobar program, koliko se sjećam, podizanja kvalitete s 2 na 3 zvjezdice. Bio on otac Olega Butkovića ili nekoga drugoga, ako je imao sve što je traženo za program, ne bismo trebali gledati krvna zrnca”, rekao je Cappelli. 

Bili ste na otvorenju Rijeke EPK, ali nitko od čelnika države nije bio.

“U Rijeci sam studirao i tamo se dobro osjećam, a premijer je bio u Portugalu i rekao je da se priprema otići na neki od programa koji se priprema idućih mjeseci. Bili smo nas troje, ja sam ostao i cijelu nedjelju, obišao sam sve. Neću ocjenjivati kulturni dio, to prepuštam struci.

Rijeka je oživjela u turističkom smislu, promet ostvaren 1. veljače dvostruko je veći nego prošle godine u to vrijeme. Dali smo 30 milijuna od predviđenih 70, kao Vlada. Premijer je bio tamo prije otvaranja, a mi očekujemo da će biti i na nekoj od kvalitetnih manifestacija.

Rijeka je imala do sada preko milijun noćenja, a sada urbani turizam raste. Očekuje se tri i četiri milijuna turista koji će doći vijdeti neku od manifestacija”, rekao je Cappelli, te dodao kako je kultura sa 7-8 porasla na 14 posto razloga dolaska u Hrvatsku ovim projektom.

Što se tiče turističke sezone, očekuje da se sezona produži.

“Veća je koncentracija turista kada su Uskrs i prvomajski praznici bliže, što ove godne nije slučaj. S avioprometom smo krenuli ranije, čarter letovi su kretali u maju, sad u ožujku. Uložili smo 70 milijuna, povećali 15 posto u odnosu na prije dvije godine – počinjmo ranije, završavamo kasnije. Očekujemo rezultat kao prošle godine s porastom od 1-2 posto, a krajem ožujka ćemo imati više podataka na osnovu kojih ćemo moći reći kakva će biti godina”, rekao je Cappelli. 

Novi zakon o strancima

“Jučer na vladi bio novi zakon o strancima, nadamo se prihvaćanju do travnja. Prioritet je domaća radna snaga, u Osijeku, Zagrebu i Splitu imali smo sajmove poslova, a kvote za strane radnike smo digli na 30.000, a ministar može tražiti još 5000 rezerve. To je do travnja. U travnju se skidaju kvote, ali to će funkcionirati tako da ako potrebnog radnika nema na zavodu, zaposli se strani.

Za strane se skidao porez za smještaj i hranu, a sada je to i za domicilne. Sada je prosjek plaće 5330 kuna, a to je u dvije i pol godine naraslo 13 posto. Smanjenjem PDV-a koji je od 01.01. otišao s 25 na 13 posto u restoranima i prehrani cilj je bio podizanje kvalitete i plaća, a ne snižavanje cijena. Mislim da je dobro krenulo u sektoru hotelijerstva.

Mi smo na početku mandata podigli PDV na 25, ali sam kazao da će se vlada znati oduprijeti problemu s financijama koji smo imali. Stabilizirali smo u tom segmetu, i u četvrtom smo rasterećenju smanjili taj PDV. Iduće godine bi u rasterećenju ugostiteljski smještaj i prehrana bili na PDV-u od 10 posto. Ja sam to rekao prije tri godine, bez izbora, i siguran sam da ćemo to učiniti”, rekao je Cappelli.

U travnju konferencija ministara turizma cijele EU, imate plan da se EU fond za turizam poveća, da bude 300 milijuna eura. Kolika vam je podrška u tome?

“Velika je, imamo podršku 13-14 zemalja, potporu europskog Odbora za transport i turizam. Potpora je sve veća, jačamo poziciju turizma koja nije bila toliko snažna. Slovenija je izgradila ponudu zdravstvenog turizma sredstvima iz EU fondova 60-70 posto i tu su daleko konkurentiniji, jer taj turizam traje 12 mjeseci i to nam je važno.

Očekujem da će podrška biti još veća, sada kada se uzdrmala turistička situacija s korona virusom. Ako osiguramo ta sredstva možemo ubacivati dodatni marketing, vidjeti što se na tom tržištu može napraviti dodatnim sredstvima koja do sada nisu bila na raspolaganju.

Intencija su nam održivost sustava, ekologija, da sve ide skupa s turizmom, ali i pozicija Europe u donosu na druge kontinente, da Europa ima svoj identitet, brend na tržište Europe. Snaga Europe po broju turista je pala, ali ju ojačati, želimo ojačati brend Europe”, rekao je Cappelli.

Sa zagrebačkog aerodroma i one low cost kompanije koje su tu bile otišle su kada se otvorio novi terminal. Hoće li se tu nešto mijenjati?

“To je dobra škola za onoga tko je otvorio terminal, da se mora malo elastičnije gledati na tu situaciju. Stvara se kriva percepcija da zbog low cost kompanije dolaze i neki ‘jeftiniji’ turisti. To nije istina, jer vidimo po segmetu potrošnje turista u Hrvatskoj – on je narastao. Butković će o tome sigurno razgovarati, jer rast na svim aerodromima je velik promet.”, rekao je Cappelli.

Koga podržavate na unutarstranačkim izborima?

“Uz svog predsjenika stranke sam, napravio je dobre stvari u Vladi i od njega imam punu podršku što se tiče rada u turizmu, PDV-a, investicija, kreditnog rejtinga, maksimalno je podržao turističku branšu”, rekao je Cappelli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.