Božić o GUP-u: Problem je kad privatni interesi postanu jedini

Vijesti 10. velj 202017:45 > 17:49
N1

Nikša Božić, arhitekt i urbanist, u Newsroomu je govorio o Generalnom urbanističkom planu o kojem se danas raspravlja u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Božić je za početak prokomentirao što ne valja sa zagrebačkim GUP-om.

“Procedura izmjena i dopuna GUP-a traje već dugo, počela je 2015. godine. Problematična je bila druga javna rasprava gdje su pojavili novi momenti koji nisu bili u izmjeni i dopuni koje je donijela Gradska skupština. To nije u skladu sa zakonom ni sa stručnim razlozima. Stručnjaci su upozoravali na niz problematičnih izmjena”, rekao je, dodavši kako su izmjene na području Zagrebačkog velesajma i hipodroma, o kojima se u javnosti najžustrije raspravljalo, samo jedne u nizu od tisuća izmjena.

Privatni interesi su legitimni, ali je problem kad nitko više ne štiti javni interes

Puno je, kaže, primjera kada je Zagreb bio žrtva privatnih interesa nauštrb interesa šire zajednice.

“U GUP-u su se mijenjale odredbe i grafički dijelovi plana isključivo prema zahtjevima privatnih korisnika. Oni su sasvim legitimni, ali problem je kada postanu jedini i nitko više ne štiti javni interes. Imamo atake na javne prostore, imamo smanjivanje zelenih površina, imamo situaciju oko hipodroma i velesajma koja se pojavila mimo svih stručnih pravila i bez stručnih podloga”, pojasnio je.

“Cijela priča oko prošlotjednih u hrvatskom planiranju uopće…Trošimo i medijski i drugi prostor na priču o amandmanima, a zapravo u meritumu stvari, problematičnih izmjena, o tome se više ne govori. Oni sada idu sa potpuno novim izmjenama koje nisu bile ni na prvoj ni na drugoj javnoj raspravi”, istaknuo je Nikša Božić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.