Pao zagrebački GUP!

Vijesti 11. velj 202007:04 > 14:24
Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon višednevne drame oko amandmana na zagrebački GUP, u utorak se napokon glasovalo. GUP je srušen. Naime, Bandićevi zastupnici glasali su protiv HDZ-ovih amandamana, a zauzvrat su HDZ-ovci glasali protiv GUP-a.

14:30

Ivan Čelić, zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini i Saboru rekao je da ovakav ishod glasanja o GUP-u ne znači da je HDZ otkazao poslušnost.

“Nipošto, podsjetit ću da je GUP jedan od temeljnih političkih dokumenata, neki će reći da je važniji od proračuna. Normalno je da je predsjedništvo skupštine komuniciralo s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem koji je naglašavao da imamo autonomiju.

Priča o političkoj stabilnosti koju naglašava premijer Plenković je konstantna, ona i dalje vrijedi. Mi ne tražimo raskid koalicije s Milanom Bandićem, on može potencirati to pitanje. Vodili smo se najboljim interesom za građane Zagreba”, rekao je Čelić i dodao kako ne smatra da će se Bandić zbog ovog osvećivati u Saboru.

“Milan Bandić je vrlo iskusan političar, ne vjerujem da bi mogao ići s ishitrenim reakcijama poput ovog što se spomenuli”.

Više pročitajte OVDJE.

14:14

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić rekla je da nisu razočarani rušenjem GUP-a i smatra da su donijeli kvalitetan dokument.

“Razočarani nismo. Svi su za razvoj grada, a sprečavaju donošenje takvog dokumenta. Vjerujemo da su naši donijeli iznimno kvalitetan dokument”, naglasila je Bandićeva zamjenica.

Više pročitajte OVDJE.

14:08

Tomislav Tomašević kazao je: “Igra živaca je završena. Mi smo kao oporba bili disciplinirani i stalno smo imali dovoljno ruku da srušimo GUP. HDZ-u je ovo očito bio prevelik zalogaj. Uvjeren sam da Gradu Zagrebu treba novi GUP za 21. stoljeće i novi gradonačelnik za 21. stoljeće”, rekao je Tomislav Tomašević dodajući da je ovo samo nastavak političkog kraja Milana Bandića.

Više pročitajte OVDJE.

13:52

Kazimir Ilijaš, zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba komentirao je zašto GUP nije izglasan.

“Ono što sam cijelo vrijeme govorio, pokazali smo da smo demokratska stranka koja drži do principa, odgovornosti, pokazali smo vjerodostojnost. Ovo što nismo podržali GUP ne znači da nećemo nastaviti suradnju u smislu boljeg života u Gradu Zagrebu. Pokazali smo naš stav, smatramo da je to u koalicijama normalno, mi radimo, a oporba likuje i pravi performanse”, rekao je Ilijaš.

Više čitajte OVDJE.

13:33

 Nakon što nije izglasan GUP, počele su prve reakcije.

SDP-ov Rajko Ostojić kazao je da ćemo nakon ovoga vjerojatno na parlamentarne izbore.

“Igra živaca je završena. Mi smo kao oporba bili disciplinirani i stalno smo imali dovoljno ruku da srušimo GUP. HDZ-u je ovo očito bio prevelik zalogaj. Uvjeren sam da Gradu Zagrebu treba novi GUP za 21. stoljeće i novi gradonačelnik za 21. stoljeće”, rekao je Tomislav Tomašević dodajući da je ovo samo nastavak političkog kraja Milana Bandića.

Predsjednik HDZ-ovog kluba vijećnika Kazimir Ilijaš kazao je kako HDZ ostaje pri svojim amandmanima na GUP.

Više čitajte OVDJE.

13:30

Glasa se o GUP-u. Nije donesena odluka o izmjenama i dopunama GUP-a – glasali su 18 zastupnika za GUP, 31 protiv.

13:26

Dosad nije prihvaćen nijedan amandman HDZ-a. 42 zastupnika bilo je protiv svakog amandmana, 7 za.

13:23

Nastavljena je sjednica Skupštine. Slijedi glasanje o amandmanima.

12:47

Počela je sjednica Skupštine, sada je prisutno 49 vijećnika. No odmah potom HDZ-ov Kazimir Ilijaš tražio je stanku. Sjednica se nastavlja u 13:20.

12:41

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras prozvao je u utorak zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandić i premijera Andrej Plenković da rade cirkus od Gradske skupštine i Zagreba te je pozvao zastupnike da odbiju izmjene i dopune GUP-a.

“Ovo što rade gradonačelnik Milan Bandić i premijer Andrej Plenković je cirkus od Gradske skupštine i Zagreba”, kazao je Maras novinarima prije sjednice Skupštine na kojoj bi se trebalo glasati o preostalih HDZ-ovih 11 amandmana na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a, koje je gradonačelnik odbio.

12:39

HDZ-ov Kazimir Ilijaš ispred Gradske skupštine rekao je da se sjednica nastavlja i da HDZ ostaje pri svojim stavovima.

“Nastavlja se sjednica Skupštine. HDZ je velika stranka, mi kod svojih stavova ostajemo i oni su nepromjenjivi”, rekao je i nije htio otkriti kakav je stav gradonačelnika Milana Bandića. Naglasio je kako je svih 11 HDZ-ovih amandmana “i dalje na stolu”.

Upitan što im je rekao Bandić, Ilijaš je odgovorio da to moraju njega pitati.

“To ćete vidjeti, ja mogu govoriti samo u ime Kluba zastupnika HDZ-a i mogu samo potvrditi to da stojimo kod stavova koje je donijela Gradska organizacija i Predsjedništvo Gradske organizacije, a sve ostalo ćete vidjeti sada na glasanju”, poručio je.

Ilijaš je najavio da će se nastaviti sjednica Gradske skupštine koja je jutros dva puta bila odgođena zbog nedostatka kvoruma jer u klupama nije bilo zastupnika vladajuće koalicije – HDZ-a i Kluba gradskih zastupnika Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.

“Sve ćete vidjeti na glasanju”, dodao je.

12:16

Skupštinska oporba došla je pred zgradu Vlade i traže od premijera Andreja Plenkovića da donese konačnu odluku o GUP-u.

Tomislav Tomašević je istaknuo da grad i HDZ građane drže kao taoce:

“Građani Zagreba su taoci Milana Bandića. Odgovoran i glavni za ovu talačku krizu je premijer Plenković. Pozivamo ga da prekine političku trgovinu koja traje već mjesecima i oslobodi građane Zagreba. Svi su rekli da je ovaj GUP najgora stvar u povijesti Hrvatske. Ovo odugovlačenje više nema smisla, svima će donijeti štetu. Neka konačno završe i ispune ono o čemu su pričali zadnjih tjedan dana. Nama ne treba ni zastario GUP ni zastario gradonačelnik.”

Više čitajte OVDJE.

11:44

Ponovno je odgođen početak sjednice zbog nedostatka kvoruma. Sad je prisutno 23 vijećnika, HDZ-ovih i Bandićevih nema. Sjednica je sada odgođena do 12.40.

11:40

Početak sjednice odgođen je, kako neslužbeno doznajemo, zbog konzultacija između Milana Bandića i HDZ-a.

11:21

“Čuo sam da su pregovori još uvijek u tijeku. Ja to ne zovem pregovorima već političkom trgovinom. Plenković je pokazao kukavičluk. Ostavljaju građane Grada Zagreba na milost i nemilost Milanu Bandiću”, kazao je zastupnik Tomislav Tomašević.

11:06

Anka Mrak Taritaš komentirala je odgađanje početka sjednice Skupštine.

“Ovo je pokazivanje moći, kada imate koaliciju koju čine HDZ i Bandić Milan 365 onda možete doći na početak sjednice i sami odlučivati. Ovo je poruka da ovaj GUP služi za međusobno raskusuravanje između Bandića i HDZ.-a. Imali su cijelu noć, no njima je taj dogovor važniji od interesa građana Zagreba koji su rekli što misle o izmjenama”, rekla je Mrak Taritaš.

Više pročitajte OVDJE.

10:43

Sjednica još nije počela, nema dovoljno vijećnika. Nisu došli ni Bandićevi ni HDZ-ovi vijećnici. Određena je stanka do 11.40.

10:09

Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek uoči sjednice komentirao je moguće opcije oko GUP-a. 

“Više je opcija, od povlačenja do glasanja. Sumnjam da će gradonačelnik dozvoliti da mu GUP padne jer ga ne bi onda mogao vratiti za tri mjeseca na dnevni red, a on očito ima određene obaveze prema investitorima s kojima se dogovorio kako bi osigurao zapravo taj prostor Velesajma i hipodroma da se krene u prenamjenu, da se krene u rušenje, sravnit će ga sa zemljom i pripremiti za građevinske radove”, kazao je Petek. 

Upitan zašto HDZ ovo radi svom partneru Milanu Bandiću, odgovara: “Pa evo, to je igra. U trgovačkoj koaliciji jednostavno je to tako, naprosto pregovarate i trgujete kad god stignete i oko čega vam je važno. Tako da je to dio te scene. Ono što je najveći problem jest interes građana koji se ovdje zanemaruje”.

“Čak i da GUP padne, sumnjam da će se ići u razvrgavanje koalicije”, smatra Petek.

9:33

Jutros je održan sastanak gradskih predstavnika HDZ-a s Plenkovićem. Naša reporterka Katarina Brečić javlja da HDZ ostaje pri svojim amandmanima.

7:21

Danas su na stolu tri opcije.

Jedna je glasanje o GUP-u na kojemu će GUP proći u tom bi slučaju trebao glasati i HDZ.

Druga je glasanje na kojem su protiv i HDZ i oporba, pri čemu GUP pada.

Treća i zadnja opcija je ona u kojoj Bandić povlači GUP s dnevnog reda prije glasanja.

7:18

Nakon Bandićeva sinoćnjeg izlaganja, predsjednik Skupštine Drago Prgomet je stavio na glasanje prekid sjednice. Od 40-ak zastupnika, 26 je glasalo za prijedlog. Sjednica se nastavlja danas u 10:30.

Današnja sjednica je trebala početi u 10:30, no odmah je odgođena za 11:40 jer nije bilo kvoruma. Naime, u dvorani se nisu pojavili zastupnici vladajuće koalicije Bandića i HDZ-a. Kvoruma potom nije bilo ni u 11:40 pa je sjednica ponovno odgođena za 12:30. Kad je napokon došlo do glasanja, odbijeni su svi HDZ-ovi amandmani, nakon čega je na glasanju pao GUP.

VEZANE VIJESTI