"Plenković je bio u strahu od riskantnih poteza i to nam se svima obija o glavu"

Vijesti 16. velj 202009:49 > 09:49
N1 Hrvatska

Ivanka Toma novinarka Jutarnjeg lista i Petra Maretić Žonja, novinarka Večernjeg lista gostovale su u Točki na tjedan.

Toma je komentirala predstavljanje programa aktualnog predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića, u utrci za novi mandat na čelu stranke.

VEZANE VIJESTI

 “Moglo se otići tamo i posvjedočiti da se HDZ u ovih 30 godina koje spominju uopće nije promijenio. To je pokret koji se u 30 godina nije uspio reformirati u pravu političku stranku. Devedeset posto vremena govorilo se o domovini, obrani Hrvatske, o domoljublju, o Tuđmanu. Postoji taj neki program koji ima 4 točke, to je Plenković usputno spomenuo. Ne vide se nikakve politike koje su realne, nitko nije spomenuo brigu za starije i nemoćne. Kad se priča o iseljeništvu, govore o iseljeništvu nakon Drugog svjetskog rata. Kampanja je krenula žestoko, a klijentelizam i korupciju nitko ne spominje. U skupu koji smo jučer slušali stidljivo je bilo spomenuto da ima nekih grijeha unutar stranke i Plenković je spomenuo da kad se dođe na dužnost treba uskladiti privatno s javnim. Na skup je došao smijenjeni Milan Kujundžić”, rekla je Toma.

Što se tiče oporbenog tima na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, ni oni se, smatra Maretić Žonja, ne mogu odlijepiti od klijentelizma i korupcije.

“Klijentelizam i korupcija je nešto s čime HDZ ima velik problem i to trebaju rješavati. SDP bi uvijek dobio izbore kad oni to ne bi mogli više riješiti. Sad bi se isto moglo dogoditi, rekla je Maretić Žonja.

“Mislim da je ključna poruka koju je Plenković poslao s ovim izborom i timom koji je poslao u kampanju govori da nema volju, želju, način promijeniti HDZ i učiniti HDZ modernom strankom. Ima Zdravku Bušić, koja je sestra Zvonka Bušića, to je nekakva spona prema iseljenoj Hrvatskoj, ima Medveda da pokrije braniteljsku populaciju, ima sve da mu se ne može prigovoriti da i dalje ne vlada HDZ-om. Imao je priliku nešto učiniti kad je došao na čelo. Izbore je trebao provesti odmah, bio bi u drugačijoj poziciji i on i stranka i vjerojatno država. Bio je u strahu od riskantnih poteza i to se svima nama obija o glavu”, rekao je Toma.

“Čak i ako Plenković pobijedi u HDZ-u, pitanje je što će dobiti u vrhu stranke, koliko će imati suprotnu struju u vrhu stranke. Što se tiče Sabora, bilo bi kontraproduktivno da mu rade probleme. HDZ je već jednom srušio svoju Vladu i to im je stvorilo probleme”, rekla je Maretić Žonja.

Kad su u pitanju spočitavanja da Plenković nema koalicijski potencijal, što se može čuti iz oporbenog tima, gošće u studiju
Točke na tjedan smatraju da to baš i nije tako.

“Mi tek trebamo vidjeti što će se dogoditi na desnom spektru, hoće li Škoro formirati svoju stranku, ne znam da bi Kovač mogao imati išta veći koalicijski potencijal nego Plenković. U slučaju da Kovač pobijedi, što je po meni ipak malo vjerojatno, jedina razlika koja bi se dogodila je ideološka. Izazivači Plenkoviću su puno konzervativniji i desniji. Smeta ih koalicija s HNS-om, a ne smeta ih koalicija s Bandićem. Smeta ih Istanbulska konvencija. Vjerojatno je da će Plenković pobijediti, ali pitanje je kakav će biti ostatak vrha stranke”, rekla je Toma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.