"Inauguracija na Pantovčaku je dobra jer je iz centralnog mjesta izbacila Crkvu"

Vijesti 18. velj 202009:38 > 09:56
N1

U posebnom izdanju Novog dana razgovaramo s bivšim savjetnicima bivših predsjednika. S Dejanom Jovićem, profesorom na Fakultetu političkih znanosti, koji je bio savjetnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića, o predsjedničkim ovlastima te inauguraciji na Pantovčaku.

Dejan Jović je za početak pojasnio koja je uloga savjetnika predsjednika, posla koji sa sobom nosi i odgovornost.

“Savjetnici imaju svoju funkciju i dosta posla zato što se građani često obraćaju Uredu predsjednika. Recimo, savjetnica za društvene djelatnosti bi dnevno dobivala i po 30, 40 raznih molbi, netko o tome mora odlučivati.”

Savjetnici ponekad dobivaju i dramatična pisma građana te to sa sobom nosi i veliku odgovornost, kazao je Jović.

“Predsjednika građani biraju neposredno i od njega mnogo očekuju, pišu mu kada misle da su iscrpili druge mehanizme. Postoji nesklad između očekivanja ljudi i stvarne moći Ureda predsjednika, što frustrira ne samo Ured, nego i predsjednika.”

“Jer se osoba koja je izabrana često nađe u situaciji da svakodnevno vidi nepravdu, a ništa konkretno ne može napraviti osim ako ne prekrši zakon i ne uplete se”, objasnio je Jović.

VEZANE VIJESTI

“Ne možete do kraja zadovoljiti javna očekivanja i uvijek izgleda kao da niste napravili dovoljno ili čak ništa”, dodao je.

Kazao je i kako smatra da je inauguracija na Pantovčaku dobra stvar.

“Ne znam je li elitizam prva riječ koju bih prvu povezao s novoizabranim predsjednikom. Mislim da je inauguracija na Pantovčaku ipak dobra stvar, ako zbog ničeg drugog onda zbog činjenice da je iz centralnog mjesta i kadra u kome se inauguracija događa, izbacila Crkvu koja je bila sastavni dio svih dosadašnjih inaugracija, a sada je nema. Crkva će biti zastupljena s ‘Tako mi Bog pomogao’ i ni na koji drugi način.

Mislim da je to važna poruka koju predsjednik Milanović šalje republikanskoj i sekularnoj Hrvatskoj, u skladu s očekivanjima većine njegovih birača. Mislim da je glavna riječ koju sada možemo vezati uz njegov mandat republikanizam – on inzistira na republici, ne toliko na državi”, istaknuo je Jović.

Objasnio je i kako smatra da predsjednik ne bi trebao komentirati baš svaki politički događaj, to u neku ruku može dovesti do inflacije koja stvara zasićenost.

“Mislim da predsjednik treba biti udaljen, da treba biti izvan političkog polja. Mislim da ne smije komentirati sve i mora uspostaviti takav autoritet da govori malo i kada govori da je to jačeg odjeka.”

Inauguraciju novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića UŽIVO pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.