Tatalović: U odabiru savjetničkog tima očitava se mudrost državnika

Vijesti 18. velj 202010:13 > 10:23
N1

Sve je spremno za predsjedničku inauguraciju Zorana Milanovića, petog predsjednika RH od proglašenja neovisnosti.

Što od njega možemo očekivati kada je riječ o vanjskoj politici, obrani i sigurnosti, ali i unutarnjoj politici, komentirali su za HRT profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i bivši savjetnik predsjednika RH za politički sustav Siniša Tatalović te publicist i stručnjak za međunarodne odnose Božo Kovačević.

VEZANA VIJEST

Tatalović je rekao kako je današnja inauguracija propisana Ustavom, a odabir je samog predsjednika gdje će to biti i kako će izgledati.

“To je možda poruka novog predsjednika kako ne želi puno pompe i ceremonije, nego želi provoditi svoje ustavne ovlasti onako kako su one propisane Ustavom i zakonom”, istaknuo je.

Skromnija inauguracija u većoj mjeri usklađena s ovlastima predsjednika

Kovačević je rekao kako je skromnija inauguracija u većoj mjeri usklađena s ovlastima predsjednika. Devedesetih je Hrvatska imala polupredsjednički sustav i predsjednik je bio vrh izvršne vlasti pa je tadašnja inauguracija bila primjerenija ovlastima predsjednika.

#related-news_0

“Dio te inscenacije je pokazivao nedostatak ukusa onih koji su smislili takvu inauguraciju, te neke povijesne vrijednosti na kojima se bazirala”, kazao je.

Tatalović je istaknuo kako je predsjednik Milanović već u svom pobjedničkom govoru jasno rekao što će biti glavni ciljevi njegova mandata. Jasno se vidjelo iz govora da će se pridržavati Ustava i onih ovlasti koje propisuje te da će svoje djelovanje usmjeriti prema vanjskoj politici, pitanjima nacionalne sigurnosti, ali i funkcioniranju državnih institucija.

“Jedno od sredstava kojima predsjednik može utjecati na javnost i politička zbivanja je i javni govor i zato je važno da svaka riječ bude odmjerena. Predsjednik Milanović je vrlo samouvjeren i on se od većine političara razlikuje zato što prati aktualnu literaturu i ima jasnu predodžbu o tome što govori. Međutim da bi ga razumjeli i oni kojima se obraća, to treba biti iskazano na primjeren način, a improvizacija nije uvijek najbolji put da se pronađe takav način”, istaknuo je Kovačević.

Tatalović je kazao kako Milanović time što neće čitati govor, već će ga govoriti “iz glave”, čini dobro zato što će ga narod pozorno slušati, a oni žele čuti što predsjednik doista misli i želi i kakve su njegove namjere u mandatu.

“Kada se čita govor, ljudi baš nisu sigurni koliko je nešto mišljenje predsjednika, a koliko je to mišljenje njegova tima koji mu je pripremao govor”, istaknuo je Tatalović.

Neće inzistirati na rješenjima primjerenijima SDP-u

Kovačević je rekao kako je uvjeren da će Milanović dobro surađivati s Vladom i neće stvarati probleme u smislu inzistiranja na rješenjima koja su primjerenija SDP-u. Istaknuo je kako se nada da će novi predsjednik biti ozbiljan i neće nastojati izaći izvan svojih ustavnih ovlasti.

Na pitanje hoće li Milanović pomoći SDP-u na parlamentarnim izborima, Kovačević je istaknuo kako je Milanović već pomogao SDP-u svojim izborom za predsjednika.

“Ako bude odgovoran predsjednik, on neće na parlamentarnim izborima nikome izravno dati podršku”, istaknuo je.

#related-news_0

Tatalović je istaknuo kako se po odabiru savjetničkog tima očitava mudrost jednog državnika. Po tom timu se vidi kakvu će politiku zagovarati.

“Trenutno znamo samo jedno ime, a to je Dragan Lozančić, koji je vrhunski stručnjak i profesionalac, upravo specijaliziran za pitanja obrane i nacionalne sigurnosti za koje je i nominiran. On ima i dobre međunarodne kontakte i uvjeren sam da će biti od velike pomoći predsjedniku Milanoviću”, naglasio je.

Kovačević je komentirao još jedno savjetničko ime o kojemu se govori, a to je umirovljeni general Marijan Mareković, koji je bio suradnik bivše predsjednice Grabar-Kitarović. Rekao je kako odabir generala Marekovića govori o tome da Milanović želi zadržati određeni kontinuitet te da su mu državni interesi ispred stranačkih i da mu nije važno da se u svemu pod svaku cijenu razlikuje od prethodnice, odnosno da na svaki način negira bilo što što je ona napravila te, kako kaže, to je pokazatelj zdravog razuma.

Milanoviću će biti važni odnosi sa susjedima

Kovačević je istaknuo kako će Milanović zasigurno raditi na učvršćivanju međunarodnog položaja Hrvatske. Naglasio je kako ima dvojbe vezano uz to u kojoj je mjeri bivša predsjednica učvrstila međunarodni položaj Hrvatske.

#related-news_0

“Ona je sebe učinila globalno poznatom osobom, a nerijetko je to bilo zbog njezinog ridikuloznog ponašanja. Njezina politika je često bila neusklađena s politikom Vlade i Ministarstva vanjskih poslova pa se dogodilo da je pozvala na svoju ruku predsjednika Putina i kada je on pozitivno odgovorio, morala je otkazati gostoprimstvo, zato što se Vlada nije složila s time, rekao je Kovačević.

Tatalović je rekao kako će Milanoviću biti važni odnosi sa susjedima i kako Hrvatska sa svim svojim susjedima ima različite i specifične odnose. Kada je riječ o odnosima sa Srbijom, on smatra kako će to za predsjednika biti najveći izazov i siguran je da će se ovo sadašnje loše stanje u odnosima pomalo popravljati.

Inauguraciju petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića uživo možete pratiti OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.