Andrej Plenković: Najprimjerenije je da Jelenić sam podnese ostavku

Vijesti 19. velj 202015:10 > 15:12
N1

Uoči Predsjedništva HDZ-a u srijedu u središnjici stranke, predsjednik te stranke, premijer Andrej Plenković komentirao je aferu s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem nakon što je priznao da je mason, a za što premijer nije znao.

“Svi ste čuli izjavu ministra pravosuđa. Što se tiče Jelenića, po meni su tu dvije činjenice relevantne, prva da je, nažalost, u postupku njegova imenovanja koje je bilo prije otprilike 2 godine, tu informaciju nismo imali, nismo je čuli od njega, nažalost niti ministar Bošnjaković niti ja. Da smo to znali, ne kažem da ne bi bio imenovan, ali bismo tu informaciju tretirali na odgovarajući način i riješili bismo to pitanje”, rekao je Plenković.

VEZANA VIJEST

“Ovako je ostalo nama nepoznato, vratilo se na dnevni red kroz predmet kojim se bavio glavni državni odvjetnik, što je utjecalo na integritet glavnog državnog odvjetnika i činjenicu da je gotovo pa dovedena u pitanje njegova nepristranost i neovisnost što mu otežava rad”, rekao je Plenković.

“U formalnom smislu nema ničeg nezakonitog da je on član udruge, društva, ali se stvorio jedan okvir koji sada njemu bitno otežava poziciju, stoga je stav Vlade, nakon što smo razgovarali s njim i ministar Bošnjaković i ja, da smatramo da je najprimjerenije u ovom trenutku da on sam podnese ostavku, s obzirom da je nastala neuobičanjena okolnost, a ako on to ne napravi, Vlada će to donijeti na svojoj sjednici ujutro”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da on ljude koji bi trebali biti kandidirani ili idu na neku visoku dužnost pita samo jedno pitanje. “Ima li nešto u vezi vas što vi znate, a ja ne znam, a bilo bi dobro i radi vas i radi mene i Vlade i javnosti da to znam?”, rekao je Plenković, dodavši da je Jelenić cijelu svoju profesionalnu karijeru proveo u Državnom odvjetništvu te da “nije došao s ceste” nego s pozicije zamjenika.

“Žao mi je da nismo znali tu informaciju, da smo je znali, uzeli bismo je u obzir”, rekao je Plenković.

“Ono što je tu po meni najneobičnije, da se to zbiva pred sam proces odabira i to nije stvar koja je po meni trebala ostati neizrečenom”, dodao je.

Istaknuo je da koliko je njemu poznato SOA ionako provjerava sve koji su na dužnostima glavnog državnog odvjetnika. “U ovom trenutku ne vidim tu da je osim njega netko drugi to trebao volontirati kao informaciju”, rekao je Plenković.

#related-news_0

 Upitan za komentar na izjavu Mire Kovača, koji mu je inače protukandidat na unutarstranačkim izborima, da mu je Vladimir Šeks poručio da će trebati odvjetnika nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u. “Ja ću Šeksa pitati, znam da je dosta veliki šaljivdžija, to je iskusan čovjek i političar. Mislim da baš Šeks prijeti gospodinu Kovaču – ne znam. Valjda je ovako to nekakvo uzburkano vrijeme, je li jugo ili što je, čini mi se da treba vidjeti nema li tu nekih preuveličavanja, teorija zavjera i sličnoga”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da se čuo s novim predsjednikom Zoranom Milanovićem. “Razgovarali smo jutros, razgovarali smo o nekoliko tema, jedna od tema je bio imenovanje načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske. Vlada će sutra predložiti gospodina Hranja i novi predsjednik je suglasan s time. Razgovarali smo o našem sudjelovanju u misiji Odlučna potpora u Afganistanu, dogovorili smo da ide idući kontingent Hrvatske vojske u Afganistan. Prema nadležnostima i propisima, tu odluku potpisuje predsjednik Republike Hrvatske. Kako smo se dogovorili, to će on potpisati i nakon toga ćemo razgovarati o daljnjem sudjelovanju u toj misiji”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na objave nakon što je s Pantovčaka, nakon Milanovićeve inauguracije, otišao bez komentara. “Uopće bizarnost da ja dajem izjavu na Pantovčaku ili ne, ne znam što čovjek treba činiti da bude predmet konkluzija na temelju ničega. Niti je bilo iskrica danas, niti je bilo jučer. Razgovarali smo, čestitao sam”, rekao je Plenković, podsjetivši da njemu Milanović nakon izbora 2016. godine nije čestitao na pobjedi. “To nije predmet analize”, rekao je Plenković.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, doznajemo, će uskoro objaviti odluku o tome hoće li na poziv ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića dati ostavku na dužnost.

Ministar Bošnjaković je razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom i to nakon što je otkrio da je ovaj mason. Ministar nije otkrivao detalje njhovog razgovora, ali je medijima izjavio kako smatra da je članstvo u tajnoj organizaciji – što masoni jesu, nespojivo s dužnosti glavnog državnog odvjetnika jer može dovesti u sumnju njegovu nepristranost, te da zato očekuje njegovu ostavku.

Jelenić, međutim, u tome ne vidi razlog za svoj odlazak. Uostalom, u prvoj izjavi N1 televiziji je i kazao da nema namjeru odstupiti.

Danas prijepodne Bošnjaković je telefonski razgovarao s Jelenićem, a dogovoreno je bilo da će mu se ovaj javiti poslijepodne, doznaje Jutarnji.

No, ministar je osobno otišao do glavnog tužitelja u prostorije DORH-a u Gajevoj ulici i u četiri oka ga pitao namjerava li otići.

“Vidjeli smo se i dogovorili da ću mu javiti kada donesem odluku. Što sam odlučio uskoro ću i javno objaviti”, kazao je Jelenić za Jutarnji.

U međuvremenu, Nikica Gabrić gostovao je na N1 gdje je p’okazao poruke koje je izmjenjivao s Jelenićem.

Poruke možete vidjeti OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.