Umirovljeni profesor osuđen zbog nazivanja Šeparovićeva doktorata plagijatom

Vijesti 21. velj 202007:55 > 07:57
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Županijski sud u Puli potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je umirovljeni profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Vjekoslav Miličić proglašen krivim za klevetanje predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića jer ga je u svojoj knjizi naveo kao primjer znanstvenog plagijatora.

Budući da je presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu postala pravomoćna Miličić mora platiti kaznu od 14.500 kuna te sudske troškove.

Odlučujući o žalbama obiju strana viši sud je djelomično prihvatio jedino Miličićevu žalbu na odluku Općinskog suda da presudu o svom trošku mora objaviti u dnevnim novinama i jednom internetskom portalu, budući da tvrdnje zbog kojih je osuđen nisu iznesene u medijima nego u knjizi.

Sporne tvrdnje Miličić je iznio u knjizi “Ćudoređe i deontologija znanstvenoga rada – nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja”, a to je prema mišljenju suda učinio “postupajući u nakani da naškodi časti i ugledu Miroslava Šeparovića”.

U potvrđenoj presudi stoji da je Miličić u poglavlju pod naslovom “Plagijati” objavio presliku tri stranice Šeparovićeva doktorskog rada iz 2013. ali ne i četvrtu stranicu na kojoj je fusnota s izvorima.

Osim za klevetu Šeparović je Miličića u građanskom postupku tužio i za naknadu štete, ističući da je doktorat radio po svim standardima, što je Pravni fakultet više puta potvrdio. Tvrdio je i da je svakog autora kojega je citirao označio fusnotom u kojoj je naveo ime i prezime autora, djelo i stranice koje je citirao.

Miličić je prošle godine i taj spor pravomoćno izgubio te je Šeparoviću na ime duševnih boli, ali i kamata isplatio preko 60 tisuća kuna koje je predsjednik Ustavnog suda donirao bolnici za djecu s posebnim potrebama u Donjoj Bistri.

Temeljem pravomoćne presude Miličić je o svom trošku iz prodaje morao povući i sve primjerke svoje knjige koju je izdao u proljeće 2016.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.