Tko je Velibor Mačkić, Milanovićev savjetnik za kojeg je turizam prokletstvo

Vijesti 21. velj 202016:10 > 16:31
Ilustracija

Jučerašnji dan je bio prvi radni dan za predsjednika Zorana Milanovića. Dan je započeo telefonskim razgovorom s premijerom Andrejom Plenkovićem, a predsjednik je također kompletirao svoj savjetnički tim.

Milanović će imati i posebne savjetnike za područja na koja želi staviti naglasak, poput kulture, zaštite okoliša, energetike, možda i za nove tehnologije. Jedan od posebnih savjetnika, onaj za ekonomiju, bit će Velibor Mačkić koji je i čest gost N1 Televizije i naše tjedne političke emisije Točka na tjedan, gdje često komentira aktualna ekonomska pitanja.

VEZANA VIJEST

Mačkić na Pantovčak dolazi sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, gdje je poslijedoktorand na Katedri za ekonomsku teoriju.

Doktorirao je 2015. godine na Ekonomskom fakultetu gdje je obranio doktorsku radnju pod nazivom “Utjecaj političara i birača na političko-proračunski ciklus”. Od 2010. do 2013. godine studirao je na specijalističkom studiju “Statističke metode za ekonomske analize i prognoziranje”, navodi se na mrežnim stranicama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

“Moramo se zapitati kakav turizam želimo”

Mačkić je zasigurno poznat i po svom stavu prema turizmu za kojega je svojedobno rekao kako je “prokletstvo”. Upravo je u jednom izdanju Točke na tjedan, na N1 Televiziji, Mačkić kazao kao turizam “sigurno donosi korist onima koji su unutra, ali zapravo gaji rentijerski karakter” te kako struktura naše turističke ponude nije nužno najoptimalnija. “Ono što istraživači naglašavaju jesu održivi oblici turizma, oni koji stvaraju dodanu vrijednost.”

Naveo je kako je ono što se nama sada događa, a to je rast udjela privatnog smještaja u odnosu na hotelski smještaj, izaziva određenu zabrinutost. Rekao je kako ovisnost o prihodima od PDV-a koji dolaze tijekom turističke sezone, de facto rezultira čitavim setom problema koje mi vidimo u slučaju Hrvatske, istaknuo je.

Tada je također rekao kako je temeljenje razvojnog modela samo na jednoj grani problematično – “to je jedan jako uski razvojni model gdje vas i s lijeve i desne strane očekuju provalije.”

Ono što uspješne zemlje svijeta rade jest da svoju konkurentnost temelje na tzv. konkurentskoj prednosti, dok mi, oslanjajući se isključivo na turizam, radimo na komparativnoj prednosti, a to je ono što već imamo – prirodne ljepote, još je istaknuo.

#related-news_0

U intervjuu Novom listu iz rujna prošle godine Mačkić je izjavio da je turizam “prokletstvo resursa” te da bi “Hrvatska, da nema turizma, bila među pobjednicima tranzicije”.

“Nadam se i vjerujem da bi bila među pobjednicima tranzicije. Ne bismo mogli nastaviti ovim krivim putem, nešto bi se u tom slučaju sigurno dogodilo što bi nas razdrmalo i potaknulo na reforme i promjene. Turizam je apsolutno prokletstvo resursa. Da nema turizma morali bismo se drukčije ponašati.

Ljudima se jednostavno ne isplati ulagati u znanje. Zašto biste vi ulagali u znanje i, završili, primjerice, veterinu ili strojarstvo nakon minimalno 5 godina studija, zaposlili se i plaćali ogromne iznose poreza na dohodak, kad možete ostati u Primorju, Istri ili Dalmaciji i iznajmljivati apartmane i plaćati za njih samo paušal”, rekao je Mačkić za Novi list.

“Ako smo Hrvatsku definirali kao socijalnu državu, onda ju moramo i braniti”

Također, na pitanje vezano za tada aktualno povećanje plaća u javnom sektoru Mačkić je istaknuo važnost socijalne države, za koju kaže da bi je braniti trebali svi – i oni koji nisu dio javnog sektora.

“Ako smo u Ustavu definirali Hrvatsku kao socijalnu državu, onda ju kao takvu moramo i braniti. I to ne samo oni koji u javnom i državnom sektoru rade, već i oni kojima je ona osigurala profesionalni i osobni uspjeh, kao i oni koji smatraju potrebnim da Hrvatska i dalje ostane socijalna država.

Odrastao sam u takvoj Hrvatskoj, meni i mojoj obitelji ona je devedesetih omogućila niz socijalnih povlastica što tada nije bila rijetka pojava i ne sramim se reći da sam i dijete socijalne države. Ako želimo i dalje u društvu omogućiti vertikalnu mobilnost, onda ćemo braniti socijalnu državu koja to omogućava. Branit ćemo je i ako ljudima želimo osigurati barem percepciju vertikalne mobilnosti”, rekao je Mačkić u navedenom intervjuu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram