"Za dom spremni" podijelio suce Odjela za prekršaje Visokog prekršajnog suda

Vijesti 21. velj 202016:37 > 16:43
Miranda Cikotic/PIXSELL

Suci Odjela za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda nisu se uspjeli usuglasiti je li usklik 'Za dom spremni' u Thompsonovoj pjesmi "Bojna Čavoglave" prekršaj, jer ni jedan od tri iznesena stava nije dobio potrebnu većinu glasova.

Sjednica Odjela za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda održana je u petak u prisutnosti svih članova tog odjela, izvijestio je Visoki prekršajni sud na svojim internetskim stranicama.

Na sjednici se, između ostalog, razgovaralo o ujednačavanju sudske prakse u odnosu na prekršaj iz članka pet Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a vezano uz nepravomoćne sudske odluke.

Raspravljalo se o načelnim pitanjima u vezi ostvarenja bića prekršaja izvođenjem pjesme “Bojna Čavoglave”, a tijekom rasprave iznesena su tri stava, od kojih ni jedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudaca odjela.

Odlučeno je stoga da će se to pitanje raspraviti na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, priopćio je sud.

VEZANE VIJESTI

Prema neslužbenim podacima, koje je objavio Jutarnji list, od devetero sudaca troje ih je zauzelo stajalište da je uzvik “Za dom spremni” sukladno ranijim presudama u svakom kontekstu protuzakonit, troje da poklič nije prekršaj, a preostalo troje sudaca je zaključilo da taj pozdrav u jednom kontekstu može biti kažnjiv, a u drugome ne.

List neslužbeno doznaje da su se suci pozivali na stavove Komisije za suočavanje s prošlosti kojoj je na čelu bio predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, a osnovana je na inicijativu premijera Plenkovića. Rasprava o pozdravu za “Za dom spremni” kojim započinje pjesma “Bojna Čavoglave” navodno je trajala tri sata iako su suci toga Odjela već donijeli niz pravomoćnih presuda u kojima su presudili da je taj pozdrav prekršaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.