Pusić: "Saborski zastupnici manjina u sabornici trpe nedopustive svinjarije"

Vijesti 22. velj 202010:57 > 11:54
N1 Hrvatska

Bivša ministrica vanjskih poslova i saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić u Novom danu komentirala je akutalna politička zbivanja. Osvrnula se na stabilnost Vlade Andreja Plenkovića, odnos HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te problematiku povezanosti dužnosnika s tajnim organizacijama koja se iskristalizirala u aferi bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i njegovog članstva u masonskoj organizaciji.

Vesna Pusić se na početku osvrnula na stanje u Vladi Andreja Plenkovića, odnosno problem relativno tanke većine koja ju opterećuje od samog početka.

“Vlada traje, no većina je tanka, posebno s obzirom da su u tri i pol godine mijenjali koalicijske partnere. No, sada je već gotovo kraj mandata i mislim da će izdržati. Svi razlozi za uskraćivanje podrške Vladi nisu isti, nekad je to neka vrsta ucjene, no u slučaju manjinskih zastupnika to je razuman zahtjev. Oni u koaliciji svašta trpe, pa i samu sabornicu u kojoj trpe nedopustive svinajrije koje im govore pojedini zastupnici.

Ovo što su manjinci tražili odnosi se na popis stanovništa, da bi u onim djelovima Hrvatske gdje ima dosta manjinskog stanovništa i popisivači trebali biti pripadnici te nacionalne manjine koja je tamo te da bi prilikom odgovora na pitanje o materinjem jeziku trebali imati mogućnost iskazivanja više od jednog.

Ne vidim zašto je to problem osim zbog unutarstranačkih izbora i nadmetanja s desničaranjem u HDZ-u, Plenković se boji da će ga desnica u stranci doći glave. Ovo je zahtjev kojem se nitko razuman ne bi trebao protiviti”, smatra Pusić.

VEZANE VIJESTI

Glasanje u Saboru nakon pada GUPa, kaže, rezultat je straha HDZ-a.

“Bojali su se da će “žetončići” od Milana Bandića dobiti naredbu da glasuju protiv i da neće bit kvoruma ili parlamentarne većine. To je jedna vrsta političke ucjene”.

Što se njihove suradnje na lokalnoj razini, konretnije u Zagrebu tiče, Vesna Pusić smatra da se HDZ i sam odlučio profilirati kao politički faktor.

“HDZ je razumio da ih je ta podrška Bandiću spriječila da razviju svoju noseću figuru koja bi potencijalno bila kandiat za gradonačelnika. HDZ je u Zagrebu realtivno slab, to ima veze s političkim profilom Zagreba, no i Bandić tu ima ogromnu ulogu jer su mnogi glasači, koji inače podržavaju HDZ, glasali za njega. Došli su do toga da je smiješno biti najsnažnija stranka u zemlji, a da nemate nikakve šanse i osobu za pobjedu u Zagrebu”.

#related-news_0

Prošlog je tjedna glavna vijest bila afera sada već bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog njegova članstva u masonskoj ogranizaciji zbog čega je, na kraju, morao i odstupiti. Pusić kaže, činjenica da je mason u čitavoj priči nije najveći problem.

“U procesu razotkrivanja pokazale su se neke njegove karakteristike koje ga diskvalificiraju da bude glavni državni odvjetnik. Imali smo dobre ljude na toj poziciji, a očito je Vlada tražila nekog slabijeg tko će slušati vlast što je uvijek pogreška.

Visoki profesionalni kriteriji su jedina garancija dobro obavljenog posla. Ovo s masonerijom je smiješno, no nije smiješno to što se nije izuzeo iz slučaja Gabrić kada je bio osobno involviran. On ima šest zamjenika, bilo tko se mogao baviti tim slučajem. On se ugurao da vodi taj slučaj što pokazuje kako je generalno vidio svoj posao, to ga diskvalificra.

Mi imamo masu različitih orgnizacija po tom uzoru, od rotarijanaca, “Braća Hrvatskog zmaja”, sve je to ista ideja okupljanja elitnih ljudi koji si pomažu u biznisu, a po mom mišljenju imaju pomalo smiješne rituale. Ne vidim to opasnim, ne vrbuju djecu, “U ime obitelji” je puno opasnija organizacija po mom mišljenju”.

#related-news_0

S obzirom na to, treba li SOA vršiti sigurnosnu provjeru glavnog državnog odvjetnika?

“I sama sam prošla sigurnosnu provjeru, nije to nikakva strašna stvar. No, sigurna sam da se i bez te provjere sve znalo, mi smo malo društvo. No, pretpostavljam da to nije izgledalo značajno dok nije došlo do ovog cirkusa koji je ukazao da na to mjesto ne možeš gurati nekvalitetnu osoba koja nema profesionalnu čvrstinu samo kako bi imao poslušnika. Dah ti stane kada čuješ njegovo objašnjenje o pristupanju masonima, da mu je to imponiralo, to je zastrašujuće”, smatra Pusić.

#related-news_0

Kada se radi o budućnosti na hrvatskoj političkoj pozornici, Pusić kaže kako trenutna situacija u HDZ-u ide u prilog SDP-u.

“HDZ je već dugo u bizarnoj situaciji, taj vrtuljak ministara koji dolaze i odlaze, a mnogo ih je otišlo sa sumnjom na korupciju i vraćeni su u Sabor, kao za kaznu i to je zastrašujuće. Ljudima je toga već bilo dosta. Na SDP-u je velika odgovornost, a za sada ne vidim hoće li okupljati ili ići samostalno. Bilo bi dobro da se malo odmorimo od HDZ-a”, rekla je bivša ministrica i kratko komenitrala negodovanje koje je u dijelu javnosti izazvao potez predsjednika Zorana Milanovića koji je Jadranku Žarković imenovao savjetnicom za odgoj i obrazovanje.

“Nju ne poznajem, ne znam u kojoj mjeri je to što joj se pripisuje istina. S tom rezervom, pod pretpostavkom da je točno da je učitelje slala na treninge udruge “U ime obitelji”, smatram da je to pogreška. Je li to zaista inicirala ili nije spriječila, druga je stvar”.

Na kraju se osvrnula i na unutarstranačke izbore u HDZ-u. Ocjenjuje, jedini koji neće ostati gubitnik mogao bi biti Davor Ivo Stier.

“On se kandidaira za jednog od potpredsjednika jer želi biti izabran, u prvi plan je gurnuo Kovača koji će vjerojatno izgubiti jer je, po svemu sudeći, njegova kanidatura veći rizik”, smatra Vesna Pusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.