Viceadmiral Hranj preuzeo dužnost načelnika Glavnog stožera

Vijesti 03. ožu 202013:23 > 13:30
Ilustracija

Viceadmiral Robert Hranj preuzeo je u utorak dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH od dosadašnjeg, generala zbora Mirka Šundova, poručivši kako će dati sve od sebe da je obnaša na najbolji mogući način.

Hranj, koji je došao s dužnosti direktora Glavnog stožera, na primopredaji u Ministarstvu obrane istaknuo je kako je Hrvatska vojska jedan od stožera hrvatske države. Naglasio je kako će inzistirati na sigurnosti svakog pripadnika Oružanih snaga, radu, redu i stegi i da će to pokazati i osobnim primjerom.

Rekao je da će imati nultu toleranciju na neprihvatljivo, nevojničko i nestegovno ponašanje, označivši ljudstvo kao najveći potencijal. Dodao je kako će ustrajati na razvoju Hrvatske vojske kao dobro obučene, opremljene, operabilne i spremne odgovoriti na sve zadaće, kako na klasične prijetnje tako i na kibernetičke, tako i na one koje nisu u opisu posla, a mogu nastupiti već sutra.

Viceadmiral Hranj rođen je 1962. u Varaždinu, završio je Vojnu akademiju – smjer pomorstvo te u SAD-u Mornaričku ratnu školu. U Americi je bio i vojni izaslanik. Obnašao je i dužnost pročelnika Ureda za NATO u MORH-u. Bio je zapovjednik Zapovjedništva za izobrazbu i obuku RM-a Petar Krešimir IV, a od 2009. do 2012. na dužnosti je zamjenika vojnog predstavnika za NATO u Bruxellesu. Zapovjednik HRM-a bio je od studenoga 2012. do siječnja 2015.

Predsjednik Milanović prisjetio je svih koji su sudjelovali u obrani i oslobađanju Hrvatske, osobito poginulih, nestalih i ranjenih, jer bez njih ne bi bilo današnje Hrvatske koja je, kako je rekao, ovakva kakva jest, dobra, a može biti i bolja.

Vicedmiralu Hranju poručio je kako su osim stečenih znanja, moć prosudbe i razboritost još važniji. Podsjetio je kako nakon 18 godina završava kako “avantura SAD-a Afganistanu” koji se iz njega povlači, a zajedno s njime i pripadnici hrvatskih Oružanih snaga.

Hrvatska se ne brani samo na njezinim granicama a Ustav jasno propisuje koje su zadaće OS-a, rekao je Milanović.

Najavio je daljnju hrvatsku prisutnost tamo gdje su žarišta, ali uvijek vodeći računa što je naš interes. “To nije sebičnost, nego zdrav razum”, ustvrdio je Milanović.

Živimo u svijetu koji je nestabilan, koji ne miruje i ne može biti konzerviran i već sutra mogu nastupiti izazovi i nepogode kojima ćemo se morati već sutra prilagoditi, rekao Milanović upozorivši na mogući migrantski val i pitanje kako na njega dogovoriti.

Postoji zakonska mogućnost da Hrvatska vojska pomaže policiji u čuvanju granice, no nemamo pravila angažmana (rules of engagement), ali to može samo ujedinjena i racionalna politika.

U vezi koronavirusa, koji je globalna tema, ne znamo što će biti za mjesec dana, iako za sada stvari stoje dobro, rekao je predsjednik. O nama će suditi oni koji dolaze poslije nas i reći jesmo li ili nismo valjali, poručio je Milanović.

Potpredsjednik Vlade, ministar obrane i premijerov izaslanik Damir Krstičević istaknuo je kako je zajednički cilj jačanje i snaženje Hrvatske vojske. Posebno je naglasio važnost načela zakonitost postupanja i brige o sigurnosti svakog pojedinca.

Zahvalio je Šundovu na dosadašnjem obnašanju dužnosti načelnika Glavnog stožera kao i izvrsnoj suradnji još iz vremena Domovinskog rata i što je svoj život posvetio Hrvatskoj vojsci i državi te da će svoje iskustvo i znanje i dalje dijeliti na njihovu dobrobit.

Izrazio je uvjerenost kao HV ostaje u dobrim rukama i čestitao viceadmiralu Hranju na novoj dužnosti te dodao kako ga je predložio da bude nositelj projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona.

Imamo od njega velika očekivanja i u ostalim segmentima modernizacije i opremanja Hrvatske vojske, dodao je. Najavio je kako će vrhovnom zapovjedniku predložiti promaknuće Hranja u čin admirala.

Dosadašnji načelnik Šundov zahvalio je na odličju velereda kralja Petra Krešimira IV sa lentom i Danicom za izniman doprinos u razvoju ratne strategije i ratne doktrine, razvoju Hrvatske vojske i zapovijedanju u Oružanim snagama koje mu je uručio predsjednik i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović.

Također je zahvalio je svim suradnicima, vojnicima, posebno onima u mirovnim misijama, bivšoj predsjednici i drugima. Dodao je kako ne žali ni za čime, osim što njegovi nadređeni možda nisu imali dovoljno razumijevanja za neke njegove ideje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.