DIP pronašao niz nepravilnosti na predsjedničkim izborima

Vijesti 09. ožu 202013:28 > 13:31
N1

Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je da su svi kandidati u propisanom roku otvorili poseban račun za financiranje izborne promidžbe, ali da pet kandidata nije dostavilo cjelovit financijski izvještaj.

DIP je utvrdio da nijedan kandidat nije prekoračio ograničenje ukupnog iznosa troškova. Ukupni troškovi svih kandidata iznose 16.994.711,36 kuna.

Kandidati su kršili Zakon o financiranju. Dvije fizičke osobe platile su trošak zakupa mrežne stranice za Antu Đapića bez njegova znanja. Dvojac će se prijaviti jer nije izdao potvrdu o donaciji, piše Dnevnik.hr.

Jedna će osoba zaraditi prijavu jer je tiskala plakate u iznosu od 300 kuna za Kolindu Grabar-Kitarović, a nije izdala potvrdu niti je obavijestila kandidatkinju. Trinaest osoba platilo je gotovo 8000 kuna za zakup javnih površina za Mislava Kolakušića, a za to nisu izdale potvrdu.

Nedjeljko Babić nije dostavio 14 izjava donatora da se protiv njih ne vodi postupak naplate nepodmirenih obveza, Dalija Orešković nije dostavila 13 takvih izjava, a Katarina Peović čak 60.

Nedjeljko Babić primio je sedam donacija izvan zakonom propisanog roka, a Dario Juričan primio je tri donacije u ukupnom iznosu od 599,99 kuna izvan roka te ih je vratio također izvan roka.

Kolakušić je koristio sredstva udruge ANTIKORUPCIJA, što je zabranjeno, a Dejan Kovač nije uplatio u državni proračun 900 kuna donacija stiglih iz anonimnih izvora.

Zoran Milanović nije u zakonskom roku uplatio 20 tisuća kuna dvije donacije primljene preko treće osobe. Uplate su propustili i Dalija Orešković, Ivan Pernar i Miroslav Škoro (gotovo 18 tisuća kuna iz anonimnih izvora).

Među ostalim propustima koje je pobrojilo Državno izborno povjerenstvo, Orešković i Škoro nisu vodili Knjigu blagajne.

Detaljne propuste kandidata možete pogledati OVDJE.

Državno izborno povjerenstvo donijelo je Odluku o isplati naknade za troškove izborne promidžbe.

Zoran Milanović iz državnog će proračuna dobiti 1,2 milijuna kuna, Kolinda Grabar-Kitarović dobit će 1.081.793,68 kuna, a trećeplasirani Miroslav Škoro 827.501,90 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.