"Poslodavac na razgovoru ne smije postavljati privatna pitanja, prijavite ga"

Vijesti 09. ožu 202017:27 > 17:43
N1

Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, govorila je u Newsroomu o ravnopravnosti spolova.

Prema analizi Eurostata 12 posto muškaraca u Hrvatskoj sudjeluje u kućanskim poslovima. Zavod za statistiku donosi podatke prema kojima je jaz u plaćama između muškaraca i žena 11 posto, prema Europskoj komisiji je 10,5 posto, a prema Eurostatu nešto iznad sedam posto.

VEZANE VIJESTI

“Njemačka ima oko 22 posto, nek razvijenije zemlje imaju i veću razliku, jaz kod nas je ispod europskog prosjeka”, ustvrdila je Štimac Radin.

Navela je i neke mjere koje će doprinijeti ravnopravnosti spolova – Europska komisija donijela je novu strategiju za ravnopravnost spolova za sljedećih pet godina, treba potaknuti očeve da idu na porodiljni i roditeljske sastanke, istaknuvši kako prvi puta imamo ženu na čelu Eropske komisije te da je važno podizati svijest o ravnopravnosti spolova.

Poslodavci ne smiju postavljati pitanja iz privatne sfere

Često pitanje na razgovoru za posao je planiraju li trudnoću. “Radili smo istraživanje prije par godina – proizašlo da je to raširena poruka. Takva pitanja su zabranjena zakonom i može se prijaviti takvog poslodavca”, rekla je. Pitanja iz privatne sfere – o udaji, razvodu i planiranju obitelji ne smiju se postavljati.

#related-news_0

Istaknula je da su i zaposlene žene često diskriminirane, a samu diskriminaciju često je teško prepoznati.

“Neke šale koje djeluju bezazleno često su diskrminacija žena na radnom mjestu”, govori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.