Hrvatska mora primiti 315 izbjeglica

Vijesti 13. svi 201513:17 > 13:18
ANADOLIJA

Europska komisija je u srijedu predstavila Europski migracijski program koji uključuje prijedlog za uvođenje kvota za raspodjelu izbjeglica po zemljama članicama EU-a

Hrvatska bi po izračunu Komisije trebala primiti 1,73 posto osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i koji se već nalaze na teritoriju Europske unije te 315 osoba ili 1,58 posto od ukupno 20.000 izbjeglica koje su sada izvan EU-a.

Riječ je o dvije mjere: preraspodjeli osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita i već se nalaze na teritoriju EU-a te preseljenju izbjeglica iz trećih država u države članice EU-a.

Kriteriji za raspodjelu su veličina države, bruto domaći proizvod, stopa nezaposlenosti i broj izbjeglica koje je država već primila.

Osim uvođenja kvota, europska migracijska strategija uključuje borbu protiv krijumčara te utrostručenje kapaciteta i sredstava za zajedničke operacije Frontexa Triton i Poseidon u 2015. i 2016.

Danas je donesena i izmjena proračuna za 2015. kako bi se osigurala potrebna sredstva.

“Tragični gubitak života u Sredozemnom moru potresao je Europljane. Naši građani očekuju da države članice i europske institucije poduzmu potrebne mjere kako bi spriječile ponavljanje takvih tragičnih događaja. Zbog toga je Komisija danas predložila program koji se temelji na našim zajedničkim vrijednostima te predstavlja odgovor na zabrinutost građana zbog neprihvatljive ljudske patnje i neodgovarajuće primjene naših dogovorenih zajedničkih pravila o azilu. Mjere koje predlažemo pridonijet će boljem upravljanju migracijama i time ispuniti opravdana očekivanja građana”, izjavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.