"Ured premijera sudjelovat će u izradi Zakona o sprječavanju sukoba interesa"

Vijesti 10. ožu 202011:11 > 11:26
N1

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković u N1 Studiju komentirala je presudu Upravnog suda koji je srušio odluku Povjerenstva u slučaju 'Pokaz'.

Upravni sud donio je presudu u slučaju Pokaz kojim je poništena odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je Andrej Plenković povrijedio načela djelovanja propisana člankom 5. Zakona o sprječavanja sukoba interesa prilikom imenovanja Igora Pokaza za veleposlanika RH u Ujedinjenom Kraljevstvu, inače Plenkovićeva vjenčanog kuma.

VEZANA VIJEST

“Odluku ne bih komentirala s obzirom da se radi o nepravomoćnoj presudi”, rekla je za početak Nataša Novaković, dodavši kako je ista donesena brzo, a Povjerenstvo će se na nju žaliti.

Što se tiče slučaja ‘Helsinki’, koji se odnosi na putovanje visoke Vladine delegacije na godišnju skupštinu Europske pučke stranke u Helsinki, kaže kako očekuju odluku suda nakon rasprave. “Ovo su sve nepravomoćne presude. Imamo dvije odluke koje su pravomoćne. Visoki upravni sud zauzeo je stajalište da Povjerenstvo može voditi postupke zbog povrede načela, što je nama iznimno bitno”, komentirala je.

“Imamo oko pedesetak predmeta koji su vezani za načela, osim Pokaz i Helsinki, tu je i Lex Agrokor i Bernardić i stipendija”, govori Novaković.

“Povrede načela nemaju novčanu sankciju kao ni sukob interesa. Ovo su deklaratorne odluke. Što se tiče presude o kojoj govorimo, osim što se načela dovode u pitanju, dovodi se u pitanje i odlučivanje o sukobu interesa jer tu isto nema sankcija. Bilo bi potpuno suludo da se Povjerenstvo o sukobu interesa ne može baviti sukobom interesa”, rekla je.

U radnoj skupini za izradu novog Zakona bit će i Ured premijera

U radnoj skupini za izradu novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa bit će Ured premijera, ministarstvo državne imovine, ministarstvo pravosuđa, nabraja Novaković. Kaže kako do sada nije bila praksa da Ured premijera sudjeluje u tome.

#related-news_0

“Očito se radi o zakonu od visoke važnosti za Ured premijera”, prokomentirala je.

Smatra li da je bilo pritisaka, kaže:

“Što se tiče sudskog postupka, ne vidim pritisak, svatko se može žaliti. Što se tiče presica, mislim da nisu primjerene i rade pritisak na tijelo i daju javnosti poruku koja nije dobra – neovisno tijelo se proziva da je nestručno”, zaključuje Novaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.