Strenja: Hrvatska pokazala da ima dobre epidemiologe i javno zdravstvo

Vijesti 12. ožu 202012:13 > 12:16
Patrik Macek/PIXSELL (ilustracija)

Mostova saborska zastupnica Ines Strenja pohvalila je u četvrtak rad Nacionalnog stožera civile zaštite, koji vezano za koronavirus transparentno i višekratno iznosi sve informacije koje javnost treba prihvatiti kao činjenicu, kao što to čine i "zdravstvenjaci" shvaćajući ozbiljnost situacije.

Strenja je novinarima izjavila da nema mjesta za paušalne komentare, novinske napise i stručnjake koji pokušavaju stvoriti neku drugu sliku i poslati drugačiju poruku javnosti o koronavirusu. “Nisam epidemiolog niti je moje uže područje ono čime se sada bave oni koji u ovom trenutku rade ozbiljan posao i mislim da njima treba prepustiti odluku”, poručila je.

Radi smirenja javnosti pozdravila je odluku o zatvaranju škola u Istri. “Možda ćete tu mlađu djecu staviti sa starijom populacijom u njihovim obiteljima da ih čuvaju ili im je možda bolje u školama… to nosi i vuče puno toga. Na Kriznom stožeru je da donese takvu odluku i stojim iza toga da oni dobro poznaju situaciju i procjenjuju”, kazala je.

VEZANE VIJESTI

Potrebnom drži i zabranu okupljanja veću od 100 osoba, dok je za ocjene kako bi trebalo privremeno prekinuti rad Sabora rekla da Sabor ionako neki obilaze vrlo rijetko, pet petkom kada glasaju. “Mislim da tu neće biti većeg okupljanja, očekujem da će tek onda u širokom luku zaobilaziti Sabor”, dodala je.

Strenja je istaknula kako je Hrvatska pokazala da ima dobre epidemiologe i javno zdravstvo, da je Krizni stožer okupio ljude koji zasjedaju svaki dan te komuniciraju prema javnosti.

Upozorila je kako posebnu pažnju treba posvetiti Italiji i Sloveniji gdje su žarišta virusa, te u tom smislu u Istri ići s jačim mjerama zbog dnevnih migracija.

Odluku o tome treba li zatvoriti granice sa Slovenijom po njezinu mišljenju treba prepustiti Kriznom stožeru.

Strenja lošima smatra lažne vijesti o velikom broju zaraženih u Hrvatskoj, ocijenivši da se u ovom trenutku uzimaju uzorci od osoba koliko je to potrebno, jer test nije toliko skup da se me testiraju svi oni koji to zatraže.

Tijek događaja pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram