Članovi HDZ-a biraju novo vodstvo stranke

Vijesti 14. ožu 202023:40 > 23:45
N1

Članovi HDZ-a na današnjim će unutarstranačkim izborima izabrati vodstvo stranke - predsjednika, zamjenika predsjednika i četiri potpredsjednika.

Za predsjednika HDZ-a natječu se aktualni predsjednik stranke i Vlade, Andrej Plenković koji u svom timu “Odvažno za Hrvatsku” kao kandidata za zamjenika predsjednika ima Tomu Medveda, dok su kandidati za potpredsjednike stranke Oleg Butković, Branko Bačić, Ivan Anušić te Zdravka Bušić.

Miro Kovač kao kandidat za predsjednika predvodi tim “Opcija za promjene” u kojem je Ivan Penava kandidat za zamjenika predsjednika, a Milijan Brkić, Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić su kandidati za potpredsjednike stranke.

Za potpredsjednike stranke kandidirali su se i neovisni kandidati Ivan Kujundžić i Hrvoje Tomasović.

Članovi HDZ-a će, po načelu jedan član – jedan glas, vodstvo stranke moći birati od osam do 19 sati, a neslužbene rezultate bi Središnje izborno povjerenstvo trebalo objaviti oko 23 sata. Drugog kruga neće biti jer pobjeđuje onaj kandidat koji dobije više glasova.

Bit će otvoreno 585 biračkih mjesta, od čega će njih 566 biti u Hrvatskoj, a 19 u inozemstvu. Birati mogu 210.384 glasača – njih 206.976 u Hrvatskoj te 3408 u inozemstvu. Za to su tiskana 631.152 glasačka listića.

VEZANE VIJESTI

U izbornom procesu sudjelovati će oko 5000 ljudi. Članovi stranke će u svim općinama i gradovima glasovati na po jednom biračkom mjestu, u Splitu na dva, a u Zagrebu na njih sedamnaest – po svim područnim odborima. Također, članovi HDZ-a moći će glasovati i u stranačkim organizacijama u Njemačkoj, Austriji, SAD-u, Kanadi, Argentini, Paragvaju i dr.

U Središnjici HDZ-a bit će Središnje izbor povjerenstvo, a kandidati će biti u svojim izbornim stožerima.

Preporuke o provođenju mjera zaštite na izbornim mjestima

Zbog aktualne situacije situacije vezano za koronovirus, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a Damir Sesvečan poslao je u petak predsjednicima stranačkih izbornih povjerenstava preporuke o provođenju mjera zaštite od širenje koronavirusa tijekom unutarstranačkih izbora u nedjelju, 15. ožujka.

Preporuke se temelje na onome što propisuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su ih su se dužni svi pridržavati, a proširene su i s mjerama prilagođenima stranačkim okolnostima provedbe izbornog dana.

Prema preporukama birački odbor će odrediti jednog od svojih članova koji će biti zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu, kontrolu i reguliranje ulaska i izlaska birača s biračkog mjesta te cjelokupno praćenje postupanja osoba koje se nalaze na biračkom mjestu u provođenju mjera zaštite.

Svako biračko mjesto mora imati dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje ruku. Prilikom ulaska u prostoriju gdje se održavaju izbori, a prije samog pristupanja glasovanju, birač mora dezinficirati ruke.

Na biračkom mjestu u isto vrijeme ne smije biti više od 15 ljudi, što uključuje i članove izbornog povjerenstva i promatrače.

Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a preporuča, uz ostalo, izbjegavanje rukovanja te održavanje razmaka od barem jednog metra kod razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.