"Unatoč preventivi, svjesni smo da neće biti moguće smanjiti broj zaraženih"

Vijesti 16. ožu 202014:11 > 14:17
Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon sastanka ravnatelja zagrebačkih bolnica i ministra zdravstva, Vilija Beroša, novinarima se obratio ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice, Mario Zovak.

“To je jedan u nizu naših sastanaka s ministrom i predstavnicima svih najvećih bolničkih ustanova u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Sastanci su važni i moraju biti učestali jer se epidemiološka situacija mijenja. Ova država ima svoje specifičnosti, čemu treba prilagoditi taktiku. Cilj je, naravno, osigurati ili pokušati smanjiti koliko god je moguće broj ljudi koji će biti zaraženi ovim virusom, premda smo svjesni da u konačnici to neće biti moguće, bez obzira na mjere preventive koje poduzimamo, ali ideja je smanjiti kritičnu masu”, rekao je Zovak nakon sastanka u ministarstvu.

VEZANE VIJESTI

 “KB Dubrava je sada u situaciji kada više ne prima hitne pacijente, ali to nije nikakav problem, budući da smo mi smanjili broj hladnih pacijenata, odnosno hladni program, naručene pacijente, elektivne operacije, dakle sve ono što se može odgoditi. Time smo ostvarili prostor i oslobodili broj kapaciteta, da bez ikakvog problema možemo preuzeti hitni program”, rekao je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

“Ideja je da u Zagrebu imamo veliku ustanovu koja je ekipirana i zbrinjava veliki broj pacijenata. Nemamo iluzija da će infekcija stati samo na tomu, nemamo ni iluzija da Dubrava može zbrinuti sve pacijente, ali svaka naša ustanova mora se pripremiti na najcrnje scenarije”, rekao je Zovak.

“Napravit ćemo sve, isto kao što smo radili u Domovinskom ratu, ali molim i za strpljenje, mi smo morali odgoditi dio zahvata, žao mi je zbog toga, nadam se da ćemo to brzo nadoknaditi. Molim za strpljenje, znam da nikome to nije simpatično, ali situacija je kakva jest”, rekao je Zovak. 

“Sada imamo apsolutno čstu epidemiološku situaciju, ali što će biti za sat vremena ne znamo”, dodao je.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.