Ovo su telefoni koji vam trebaju ako ste stariji ili za podršku u samoizolaciji

Vijesti 18. ožu 202013:46 > 14:00
N1

Od danas je u funkciji broj 113 za sve informacije o koronavirusu, Hrvatski crveni križ otvorio je brojeve za psihosocijalnu podršku osobama u samoizolaciji.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je u srijedu da je aktiviran telefonski broj 113 na kojem građani mogu dobiti sve informacije vezano uz koronavirus, a na njihove upite će svakodnevno od 7-22 sata odgovarati epidemiolozi i drugi stručnjaci.

Ministarstvo zdravstva poziva građane da se pridržavaju svih do sad donesenih mjera jer odgovornim ponašanjem može se smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Posebno se apelira da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika koronavirusa.

Hrvatski crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi, a otvorili su i telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koji su otvoreni 24 sata dnevno.

HCK je izradio upute za davatelje i primatelje pomoći i siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba u kojima se ističe da kontakt ne smije biti blizak, odnosno da udaljenost mora biti najmanje dva metra, razgovor ne smije trajati više od pet minuta, ambalaža se mora baciti, dezinficirati i ruke oprati. Što se tiče dostave, moraju svi voditi računa s kim su bili u kontaktu kako bi epidemiolozi mogli pratiti situaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.