Osuđenici odradili više od milijun sati za opće dobro

Vijesti 14. svi 201516:18 > 16:19
N1

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u četvrtak je predstavio rezultate rada probacijske službe prema kojima su osuđeni počinitelji kaznenih djela na uvjetnoj i nadziranoj slobodi od 2012. do 2014. odradili ukupno milijun i 85 sati rada za opće dobro.

Ističući prednosti probacije – resocijalizacije i integracije počinitelja kaznenog djela u zajednicu, Miljenić je naglasio i da je u izvršavanju ‘alternativnih sankcija’ u posljednje tri godine bilo 2941 predmet rada za opće dobro te da se preko takvog izvršavanja sankcija ostvaruje bolja rehabilitacija osuđenika, smanjuje pritisak na zatvorski sustav, ali ostvaruju i značajne financijske uštede.

Prema iznesenim podacima, probacijska služba je od 2012. do 2014. nadzirala 2149 osuđenika, a bilježi se i konstantan porast broja zaprimljenih predmeta u probacijskim uredima – od 1573 predmeta u 2012. do 3618 predmeta prošle godine.

Pomagali i na poplavljenim područjima

Prema pokazateljima za prošlu godinu, osuđenici uključeni u probaciju odradili su ukupno 490.710 sati rada za opće dobro, a povećao se i interes zajednice te probacijska služba raspolaže mrežom od oko 900 pravnih osoba i tijela javne vlasti u kojima se izvršava rad za opće dobro.

PROČITAJTE JOŠ

Miljenić je posebno istaknuo i prošlogodišnji angažman probacijske službe i rad osuđenika za opće dobro u saniranju posljedica poplave u istočnom dijelu Hrvatske. Kako je istaknuto, u roku od 24 sata bila je formirana grupa od 28 osuđenika koja je bila smještena u volonterski kamp u Županji gdje su pružali neposrednu pomoć u sanaciji štete, ali i radili na prikupljanju humanitarne pomoći. Osuđenici su radili kontinuirano 25 dana, ostvarivši ukupno 11.008 sati rada za opće dobro.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare u Ministarstvu pravosuđa, rad za opće dobro nije jedina mjera u radu probacijske službe, ali je u javnosti najpoznatija. Prema Miljenićevim riječima, važno je istaknuti da sudovi određuju rad za opće dobro, ali da probacijska služba određuje uvjete i provodi nadzor rada osuđenika.