Posljedice potresa: Odvezli Sunce iz Bogovićeve

Vijesti 23. ožu 202011:35 > 11:50
N1

Stipe Tutiš, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, za N1 je rekao kako je pred konzervatorima velik posao, jer je mnogo zgrada u centru Zagreba oštećeno u potresu.

“Sunce iz Bogovićeve ćemo privremeno odvesti zbog sanacije u Bogovićevoj ulici. Na depo ga odvozi ljevaonica ljevaonica Ujević. Ono se sklanja zbog zgrada koje su oštećene u Bogovićevoj, popucale su atike, to moramo sanirati, a i zgrade se moraju restaururati kako bi se građani mogli šetati.

Konzetrvatore čekaju mjesci obnove i sanacije onoga što je potres učinio. Ima dosta dijelova grada koji su opasni za pješake, apeliram da građani budu odgovorni i ne hodaju u dijelovina grada koje je potres oštetio”, rekao je Stipe Tutiš.

Konzetvatori rade neprestano

“Od jučer od 07.30 sati su konzervatori na terenu. Zajedno s Ministarstvom kulture, Gradski zavor za zaštitu spomenika radi punom parom, slažemo protokole i metodologiju načina rada za danas, sutra i ostale dane.  

Molimo građane da imaju strpljenje, jer ne možemo na sve lokacije doći u istokm trenutku.

Procjenu oko oštećenih zgrada ne možemo reći, snimamo 3D skenerom objekte, da bi svaki objekt bio dokumentiran, te da možemo na kvalitetan način ono što je uklonjeno obnoviti.

Prikupljamo podatke od građana koji ih šalju na našu web stranicu, a u podne koordinacijski sastanak s Ministarstvom kulture. 

Ovo su hitne mjere, brzinske sanacije koje mogu omogućiti da grad može nastaviti funkcionirati. Građani su najbitniji u ovom trenutku, a nas čeka da u svakoj kući koja ima naznake oštećenje statičari procijene sigurnost objekltra, kako bi konzervatori mogli napraviti svoj dio posla.

Nakon toga radimo s restauratorima i ostalim akterima, stoga apeliram na sve službe s kojima ćemo surađivati da budemo usklađeni i sinkronizirani”, rekao je Stipe Tutiš. 

N1

Zgrade u centru su stare, nisu pripremljene na potres

“Velik broj zgrada rađen je prije 150 godina, kada standardi obrane od potresa nisu bili kao što su danas. Obnova fasade nije statička obnova, to su iznimno skupi zahvati koji nisu jednostavno izvedivi. To je sveobuhvatni proces u kojem moraju sudjelovati grad, država, vlasnici, fondovi…

Moramo dodatno razmisliti o svemu tome i priznati da obnova fasade nije dovoljna da bi se sačuvalo kulturno dobro kao takvo, to je face lifting na neki način, no zgrade su objekti koje moramo čuvati, paziti, brinuti se o njima, pa i u tom statičkom dijelu.

To prilično košta, no to pitanje sada čeka konzervatore i ostali sustav da damo odgovor i adekvatno postupimo”, rekao je Tutiš. 

Kazao je i kako dosadašnji rad na fasadama u centru Zagreba nije bila samo kozmetička popravka. 

“Nije bilo samo kozmetičko uljepšavanje, bilo ih je više desetina i stotina, grad puno ulaže u to. Kod statičkih problema su vlasnici i ostali izvori financiranja radili na tome da se obnavljaju statičke stvari vezane uz zgradu. Programi spomeničke rente imali su program obnove fasada i krovišta.

Ovaj potres prozročio nove probleme i bez statičke analize neozbiljno je govoriti koliko je posla pred nama –  no posao nije mali”, zaključio je Tutiš. 

Više o potresu koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb pročitajte OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.