Dok u privatnom sektoru pljušte otkazi, Narodne novine dijele uskrsnice

Vijesti 25. ožu 202016:42 > 16:46
Sanjin Strukic/PIXSELL

Državnu tvrtku Narodne novine ni nadolazeća ekonomska katastrofa nije navela na odustajanje od isplate uskrsnice svojim radnicima. Svaki radnik Narodnih novina dobit će uskrsnicu u vrijednosti od 600 kuna u vidu Konzumovog bona.

Iako su mnogi očekivali da će državne kompanije barem pokušati odglumiti solidarnost sa stotinama radnika u privatnom sektoru koji ovih dana dobivaju otkaze, oni su učinili upravo suprotno – odlučili dijeliti uskrsnice.

U Narodnim novinama kažu da je to “nagrada za pozitivne rezultate”

U odgovoru na upit Indexa iz Narodnih novina kažu da su se na to odlučili kako bi nagradili svoje zaposlenike za “pozitivne poslovne rezultate ostvarene u proteklom razdoblju” i kako bi im pomogli u nabavi potrepština.

“Temeljem Članka 80. Kolektivnog ugovora za zaposlene u Narodnim novinama d.d. sklopljenog između Narodnih novina d.d. kao poslodavca, te Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, Sindikalna podružnica Narodne novine Zagreb, poslodavac može donijeti odluku o isplati dara u naravi radnicima. Dar u naravi isplaćuje se radnicima u stvarima ili uslugama. Poslodavac je dužan donijeti odluku o isplati dara u naravi u iznosu koji ne podliježe oporezivanju, ako se to ne protivi politici Vlade Republike Hrvatske.

U skladu sa člankom 22., stavak 7. Pravilnika o porezu na dohodak (NN 10/17, 128/17, 106/18, 1/19, 80/19, 1/20) koji je na snazi i u primjeni od 03. siječnja 2020. godine, maksimalan iznos neoporezivog dara u naravi iznosi 600,00 HRK. Uprava društva Narodne novine d.d. odlučila je dana 20. ožujka 2020. godine u povodu predstojećih Uskrsnih blagdana svim svojim zaposlenicima isplatiti dar u naravi u vidu poklon bona Konzuma protuvrijednosti 600,00 HRK.

Navedenim darom u naravi Narodne novine d.d žele svim svojim zaposlenicima, koji u otežanim uvjetima rada i poslovanja uzrokovanih epidemijom COVID-19 svakoga dana obavljaju poslovne aktivnosti na najvišoj profesionalnoj razini, pružiti jednokratnu nagradu za pozitivne poslovne rezultate ostvarene u proteklom razdoblju. Ujedno, u trenucima u kojima se nalazimo, ovom socijalnom mjerom želimo pomoći svim našim zaposlenicima u osiguravanju najnužnijih prehrambenih i higijenskih potrepština. Uprava Narodnih novina sve poslovne odluke donosi sukladno zakonima, pritom vodeći brigu o održivosti i funkcioniranju cjelokupnog sustava te osiguravanju nesmetanog poslovanja”, stoji u odgovoru Narodnih novina.

Prihodi su im u padu, a prosječna plaća 6900 kuna

Prihodi Narodnih novina posljednjih nekoliko godina su u padu, 2018. godine iznosili su 290 milijuna kuna. Iste godine imali su dobit od skromnih osam milijuna kuna, no 2017. napravili su gubitak od 46 milijuna kuna, dok je 2016. minus iznosio 79 milijuna kuna.

Zapošljavaju oko 450 ljudi čija prosječna neto plaća iznosi 6900 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.