U splitskom zatvoru štrajk glađu? "Osjećamo se kao osuđenici na smrt"

Vijesti 26. ožu 202011:56 > 11:58
Miranda Cikotic/PIXSELL

Na splitskom Županijskom sudu su kazali da nemaju informacija o takvim zbivanjima.

U splitskom zatvoru na Bilicama dio zatvorenika u srijedu je počeo štrajk glađu i to zato što su zabrinuti da bi virus mogao prodrijeti u zatvor s obzirom na to da, smatraju štrajkaši, ne postoji adekvatna zaštita i pritvorenika i pravosudnih policajaca, kao i osoblja zatvora.

Na splitskom Županijskom sudu su kazali da nemaju informacija o takvim zbivanjima, a iz Ministarstva pravosuđa nisu htjeli ništa reći poručivši da nemaju nikakvih saznanja. No, neslužbeno iz pouzdanih izvora Slobodna Dalmacija saznaje da je zaista u srijedu 17 posto zatvorenika na Bilicama odbilo ručak.

Povod štrajku bila je nedavna medijska inicijativa splitske odvjetnice Doris Košta, koja je u pismu Vladi, Stožeru, Ministarstvu i Upravi za zatvorski sustav tražila bolje mjere zaštite istražnih zatvorenika. Predložila je i da se preispitaju odluke o zadržavanju osoba koje se nalaze u istražnim zatvorima, a koje su, istaknula je, pravno nevine jer nemaju pravomoćno donesene presude.

VEZANE VIJESTI

Predlaže da se istražni zatvor takvim osobama ukine i da im se, ako je nužno, istražni zatvor zamijeni blažim mjerama opreza, poput zabrane napuštanja mjesta prebivališta ili obveznog javljanja policiji.

Da je ovakva njezina inicijativa uistinu ‘okidač’ za početak štrajka glađu na Bilicama i da su pritvorenici ‘crpili’ ideje iz njezinih javnih istupa pokazuje i audiosnimka koja je poslana u redakciju Sobodne Dalmacije, a u kojem jedan od istražnih zatvorenika opisuje kako i zašto su se odlučili na ovakav korak.

“Sa zabilježenom pandemijom koronavirusa epskih razmjera i vođeni prije svega strahom, i za sebe i za naše najmilije, smatramo da je štrajk glađu legitiman način da izrazimo svoje nezadovoljstvo tražeći osnovna ljudska prava, a ponajprije da nas se tretira kao ljudska bića, a ne građane drugog reda.

Naime, i bez ove pošasti globalnih razmjera, mi smo već naveliko bili diskriminirani i uskraćeni, primjerice, za prava da svaki od nas ima četiri kvadrat prostora. Ja se, primjerice, nalazim u ćeliji koja je predviđena za maksimalno pet ljudi, a sad nas je ukupno osam.

Od toga je četvero pušača i sad zamislite kako se meni kao nepušaču krše prava i moram udisati dim u ionako skučenom prostoru. Ne treba posebno naglašavati da je nemoguće održavati razmak od 2 metra između nas pritvorenika”, kazao je jedan od nezadovoljnika na Bilicama. Dodaje kako na osiguranje nemaju apsolutno nikakvih primjedbi.

#related-news_0

“Prepušteni smo milosti Božjoj i samo je pitanje kada će neko od osoblja zatvora, stražara, kuhara, kućnih majstora, referentica… unijeti virus u zatvor. A što bi to značilo ne treba posebno isticati. Praktički se osjećamo kao osuđenici na smrt čekajući da koronavirus probije u zatvor. No, kad se to dogodi, a dogodit će se, jer je to samo pitanje vremena, onda će biti kasno za postupanja za koja već imate pravne instrumente kojima bi prije svega iskazali humanost tretirajući nas kao ljudska bića”, ističe se u audioporuci zatvorenika.

Dodaju i da se treba razmisliti o puštanju na slobodu uz primjenu narukvica i nanogvica za teža kaznena djela, koje bi onemogućile napuštanje kućnog pritvora i samoizolacije. Ili da se za blaža djela izreknu mjere opreza.

Zatvori se inače zbog uvjeta smatraju prostorima koji su izrazito osjetljivi na epidemije jer se u njima ne može prakticirati tzv. društveno distanciranje, a i vrlo teško se mogu provoriti mjere poput samoizolacije. Iran je tako zbog epidemije koronavirusa pustio oko 70.000 zatvorenika.

Poslali smo upit Zatvoru u Splitu u vezi štrajka glađu zatvorenika, tekst ćemo nadopuniti kada odgovore.

Tijek događaja u vezi koronavirusa u Hrvatskoj pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.