Ravnatelj WHO-a za Europu: Naziru se ohrabrujući znakovi

Vijesti 26. ožu 202013:29 > 13:39
ALBERTO PIZZOLI / AFP

Hans Kluge, ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, kazao je da vidi ohrabrujuće pomake nakon što je Italija izvijestila da bilježi manji broj zaraženih koronavirusom

Kluge je tijekom konferencije za medije rekao sljedeće: “I dok situacija ostaje veoma ozbijna, počinjemo vidjeti neke ohrabrujuće znakove. Italija, koja ima najveći broj slučajeva koronavirusa, bilježi nižu stopu zaraženih, iako je još uvijek prerano tvrditi da pandemija u toj zemlji dostiže vrhunac”, kazao je na konferenciji za medije prije nego li je iz Španjolske stigla vijest o manjem broju umrlih od koronavirusa.

U Europi je prema tvrdnjama Svjetske zdravstvene organizacije zabilježeno preko 200 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, a u svijetu preko 400.000.

VEZANE VIJESTI

To znači da je globalno otprilike šest od svakih 10 slučajeva i sedam od 10 smrtnih slučajeva prijavljeno u Europi, a broj potvrđenih osoba koje su zaražene koronavirusom u svijetu sada prelazi 400 000.

S obzirom na to da se novi koronavirus proširio europskim kontinentom, mnoge zemlje su uvele stroge mjere za suzbijanje epidemije. Kluge tvrdi da će te zemlje uskoro moći utvrditi koliko su te mjere bile učinkovite.

No, upozorava europske vlade i građane da budu svjesni “nove stvarnosti” koju je stvorila globalna pandemija te da se pripreme na njihove dugoročne posljedice.

“Ovo neće biti sprint, ovo će biti maraton”, kazao je Kluge, presnosi Guardian.

Tijek događaja u Hrvatskoj pratimo OVDJE, a u svijetu OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.