IDS: Vladin prijedlog o praćenju svih telefona je ekstreman i jako opasan

Vijesti 26. ožu 202016:16 > 16:17
N1

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Giovanni Sponza ocijenio je "ekstremnim i potencijalno jako opasnim" HDZ-ov prijedlog dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama koje je Vlada poslala u Sabor po hitnom postupku.

U IDS-u navode da pod krinkom borbe protiv širenja koronavirusa, Vlada traži hitne izmjene zakona kako bi dobila mogućnost nadgledanja i praćenja mobitela građana.

VEZANA VIJEST

“Takav prijedlog nije nikakva epidemiološka mjera. Ako se želi nadgledati i sankcionirati građane koji krše mjere izolacije i opstruiraju borbu protiv pandemije, to se može napraviti na niz drugih načina. HDZ-ov je prijedlog da se dozvoli nadzor svih telefona i to bez ikakve kontrole onih koji takav nadzor provode. Ako to dozvolimo rekli smo laku noć demokraciji u Hrvatskoj”, poručio je Sponza.

Dodao je kako činjenica da je Vlada odlučila taj prijedlog poslati u saborsku proceduru po hitnom postupku, bez konzultacija s oporbenim strankama, dodatno budi strah od zlouporabe situacije s pandemijom kako bi sebi povećala ovlasti nauštrb demokratskih procedura.

IDS stoga poziva Vladu da odustane od tog prijedloga.

#related-news_0

“Ukoliko Vlada i dalje želi progurati taj zakon, onda naglašavam da se sukladno Ustavu takav zakon ne može donijeti običnom većinom i po hitnom postupku jer je nedvojbeno da se ovim mjerama i zadiranjem u privatnost znatno ograničavaju građanske slobode. Borba protiv koronavirusa ujedinila je sva parlamentarne stranke. Politika je uspjela, barem u toj situaciji, pokazati potrebnu razinu zrelosti”, poručio je Sponza.

Dodao je kako je na HDZ-u odluka hoće li prokockati taj politički kapital i ugroziti povjerenje građana u Nacionalni stožer koji se u ovoj situaciji uspio nametnuti kao profesionalno i kompetentno tijelo.

Sponza je poručio da je praćenje mobitela apsolutno besmislena mjera u borbi protiv koronavirusa jer, kako je naveo u priopćenju za javnost, “ljudi mogu uvijek ostaviti mobitel kod kuće”.

#related-news_0

“Kršenje samoizolacije može se spriječiti primjenom postojećih propisa koji omogućavaju kažnjavanje prekršitelja, dakle nema potrebe da Vlada špijunira mobitele građana”, zaključio je Sponza.

Više o događajima vezanim za koronavirus pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.